Продължава неяснотата около съобщенията, появили се рано тази сутрин за нанесен през нощта въздушен удар срещу сирийската ВВС база Шайрат в провинция Хомс, предават информационните агенции, цитирани от БТА. Фалшива тревога е задействала сирийската противовъздушна отбрана, която е изстреляла ракети за прехващане на насочени към две ВВС бази ракети с неизвестен произход. Нова въздушна атака срещу Сирия обаче не е имало, съобщи малко по-късно Ройтерс, цитирайки "командир от регионалния военен съюз, който подкрепя сирийското правителство". 

Първо агенция САНА и сирийската държавна телевизия съобщиха за ракетния удар, добавяйки, че ракетите са били свалени от сирийската ПВО и че не се знае кой е нанесъл удара. По-късно телевизия "Ал Ихбария", цитирайки източник от сирийското военно командване, уточни, че сирийските ВВС са унищожили девет ракети. Шест от тях били насочени към базата в Шайрат, а още три - към ключовата ВВС база в Думаир, на 50 км северно от Дамаск. Сирийската държавна телевизия обаче не съобщи нищо за удар по Думаир, когато съобщаваше за ракетна атака по Шайрат в Хомс.

Военновъздушната база Шайрат е същата, която САЩ поразиха през миналата година в отговор на атака със зарин по контролирания от бунтовниците град Хан Шейхун. 

САЩ побързаха да отрекат причастност към тези атаки. Пентагонът каза, че няма информация за американска военна активност след съобщенията на сирийската телевизия за атака срещу базата Шайрат в провинция Хомс, предаде Ройтерс. "Не разполагаме с допълнителни сведения, които да съобщим", посочи Ерик Пахон, говорител на Пентагона.

Това насочи подозренията към Израел. Запитан за ракетната атака, израелски военен говорител, цитиран от Ройтерс, каза: "Ние не коментираме такива съобщения." ТАСС също цитира израелски военен говорител, който казал: "Не разполагам с информация за някакви инциденти от този род."

Два-три часа по-късно сирийски военни източници, цитирани от ДПА, опровергаха информациите за ракетна атака срещу базата Шайрат, като казаха, че сирийската противоракетна отбрана се е задействала рано днес, но тревогата се оказала фалшива. Информациите за атаката бяха изтеглени и от новинарските бюлетини на сирийската държавна телевизия. 

Тази сутрин обаче почти всички световни медии продължават да твърдят, че през нощта е имало ракетно нападение. ТАСС се позовава на източник в сирийското военно командване, цитиран от "Ал Ихбария".Според информация на новинарския интернет портал "Ал Масдар", цитиран от ТАСС, двете сирийски бази - Шайрат и Думаир, са били атакувани от израелските ВВС, действащи от въздушното пространство на Ливан. Дамаск засега не потвърждава тези сведения официално. 

Телевизионният канал "Скай нюз Арабия", позовавайки се на очевидци, съобщи, че през нощта срещу вторник в долината Бекаа в източната част на Ливан от сирийската страна на границата се чували силни взривове. Не е изключено ударите в този район да са нанесени по позиции на шиитската милиция "Хизбула", която воюва на страната на сирийската армия. 

Телевизия "Ал Манар", цитирана от ТАСС, съобщи днес за интензивни полети, извършвани от самолети на израелските ВВС, над линията, разделяща сирийските и израелските войски на Голанските възвишения (на 40 км от Дамаск). Според нейни данни израелското командване е прехвърлило в този район военни подкрепления и бронирана техника в случай на възможна военна атака от сирийска територия в отговор на ракетните удари. 
Израел неведнъж е нападал позиции на сирийската армия през годините на гражданската война в Сирия, целейки главно конвои и бази на подкрепяната от Иран шиитска милиция "Хизбула", биеща се на страната на режима на Башар Асад, посочва Ройтерс. В последно време Израел не скрива тревогата си от разширяващото се влияние и военно присъствие на Иран на обширни сирийски територии, простиращи се от границата с Ирак до тази с Ливан. 
Лидерите на "Хизбула" обвиняват Израел за ракетния удар в началото на този месец срещу сирийската военна база Т-4 край Хомс, при която бяха убити най-малко 7 ирански войници, намиращи се там. 

След въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия през миналия уикенд израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че неговата страна ще продължи "да се противопоставя на иранското военно присъствие в Сирия".