Президентът (2002-2012) и лидер на АБВ Георги Първанов обяви, че парламентът е компрометирана институция и поиска президентска република.

Това не е първата заявка на Първанов за промяна на държавното устройство, но е една от най-категоричните и бе изказана по време на организирана днес от партията дискусия, посветена на "пълната промяна в българската политика". Дискусията пък се превърна в своеобразен старт на предизборната кампания на АБВ.

От АБВ са за президентска република, защото само така можело да бъде възродена държавността.

"Именно тежката криза с доверието в парламента е една от причините да се потърси ревизия на досегашния модел на държавно устройство", мотивира се държавният глава.

Най-често срещаната новина, която получавал на пощата си била, че парламентът не е събрал кворум. Това било неприемливо за парламентарна република - депутатите да не работят.

Първанов коментира и слухът, който отдавна се носи в общественото пространство - че настоява за президентска република, за да осигури мястото на "Дондуков" 2 за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Твърдя, че Борисов израсна като политик, но си остава слаб управленец и държавник", посочи в коментар държавният глава и се закани, че амбицията на АБВ била да не допусне ГЕРБ до самостоятелно управление, тъй като не била добра перспективата Борисов да е отново начело на държавата.

Всенародно допитване

Предизборната платформа на АБВ щяла да се основава на няколко неща - референдум за нова конституция, в това число и за установяване на президентска република, преминаване към смесена избирателна система - половината депутати да се избират мажоритарно и намаляване на партийните субсидии.

За мажориратен избор на част от народните представители се обяви и настоящият президент Росен Плевнелиев, поставяйки въпроса с искането си за свикване на референдум. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Боросов пък поиска днес орязване на парите, които държавата дава на партиите, спечелили над 1% от гласовете на последния парламентарен вот. Разликата е само в това, че Борисов не заявява с колко трябва да се намали субсидията, докато Първанов настоява да е трикратно. В момента всеки спечелен глас носи на партията 11 лв. годишно.

Президентът (2002-2012) поиска още да се премахнат партийните квоти при избора на членове на Висшия съдебен съвет, както и намаляване на мандата на главния прокурор с две години - от 7 г. на 5 г.

От АБВ се обявиха още "за" реализирането на проектите АЕЦ "Белене" и Седми блок на АЕЦ "Козлодуй", както и "за" Южен поток".

Имат и идея за създаването на Агенция за борба с корупцията, както и за тристепенна данъчна скала, която да отразява доходите - или нещо като данък "богатство". Хората с ниски доходи щели да бъдат облагани с 10% данък, тези със средни - с 15 на сто, а с високи - с 20%.