Президентът на Румъния отхвърли искането на министъра на правосъдието да уволни ръководителката на специалната агенция за борба с корупцията по високите етажи на властта Лаура Кьовеши.

Правителството ще обжалва президентското решение пред Конституцонния съд, обяви министър Тудорел Тоадер във Facebook.

Това е поредният епизод в политическа драма в борбата за върховенство на закона, заради която през последните две години десетки хиляди румънци протестират.

Тоадер обвини Лаура Кьовеши в превишаване на правомощията и накърняване образа на страната зад граница, след което през февруари поиска отстраняването ѝ. Аргументите на министъра срещу ръководителката на специалната разследваща прокуратура НДБК не са убедителни, обяви обаче Йоханис.

"Повечето от основанията не отговарят дори на правните изисквания", допълни държавният глава.

Близо 1000 души са изпратени на съд през миналата година от специалната разследваща прокуратура, обяви преди време Кьовеши. Една трета от обвиненията са за злоупотреби с европейски средства. Подчинените ѝ прокурори са спечелили 713 дела, включително срещу четирима депутати, 28 кметове и 30 ръководители на държавни компании и институции. Част от делата продължиха години.

Според Кьовеши атаката срещу нея е започната от хора, които са обвинени или осъдени за корупция, и не е случайност. През последните 4 години НДБК е постигнала най-добрите резултати в историята си. Осъдени бяха над 70 високопоставени лица, включително министри и депутати.

Много от хората, които са обект на разследване, обаче твърдят, че са жертва на политическа пристрастност.

Атаките срещу Лаура Кьовеши и НДБК идват от управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП). През февруари бившият депутат от СДП Влад Козма, който е осъден за корупция, но е и свидетел по няколко други дела, обвини един от прокурорите в заплашване на свидетел и фалшифициране на доказателства.

Няколко политици от СДП поискаха оставката на Кьовеши за злоупотреба с власт. Някои дори поискаха разпускане на НДБК.

Премиерката Виорика Данчила настоя правосъдният министър Тудорел Тоадер да прекъсне посещението си в Япония и да се завърне спешно в Румъния заради скандала.

Напрежението между ръководството на социалдемократите и НДБК стана още по-силно от ноември 2017 г. Тогава прокурорите обявиха, че разследват лидера на СДП Ливиу Драгня за предполагаема измама. Той бе обвинен в създаването на престъпна мрежа с цел присвояване на пари от еврофондове. Разследването започна след доклад на ОЛАФ - Европейската служба за борба с измамите.