СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Графитите в Москва се множат. Но не тези с по един лозунг или призив. Става дума за цели изписани със спрейове стени. Зад тази необичайна пропаганда стои руската президентска партия “Единна Русия”, която иначе се обявява против псевдокултурата, твърди “Шпигел” в репортаж от Москва.

Върху зид край “Аминевское шосе” в западен московски квартал може да се види Путин в широка усмивка и моряшка фланелка. Той пори води с голяма лодка към анексирания от Русия полуостров Крим. Президентът на САЩ Барак Обама е безпомощен в своята лодка-черупка.

Мускулестият Путин пори вълните, докато Обама гледа тъжно от малка лодка.

Още по-впечататляваща е гледката край оживен булевард в югозападния район “Сюзино”. Над изображение на Крим с логото на “Единна Русия” грее в доволство космонавтът Юрий Гагарин, първият човек, летял в Космоса. Надписът е: “Юра, поправихме се.” 

Рапорт пред космонавта Гагарин: Поправихме се за Крим.

Внушението е ясно – поправена е грешката от 1964 г. Тогава по волята на генералния секретар на КПСС Никита Хрушчов руският полуостров Крим става част от територията на Украйна, съставна република на Съветския съюз.

“Мозъкът” на пропагандната кампания с графитите е Александър Дягилев (29 г.). Години наред той е бил активен член на близката до Кремъл младежка организация “Наши”. Впоследствие тя се влива в “Росмолодьож” (руска младеж). Дягилев сам се представя като ”мениджър на проекта”. Партийната каса му осигурява заплатата.

“Ние искаме да направим живота на хората в Русия по-добър”, казва апаратчикът. След Москва той и съмишлениците му имали план да пренесат кампанията с графитите в цялата страна. Засега били планирани 2000 проекта. Дягилев твърди, че необходимите суми не се отпускали от “Единна Русия”: “Това са дарения от търговски вериги, магазини, банки – изобщо от всички, които се идентифицират с нашите патриотични настроения.”

Русия и Крим - навеки заедно.

 

Изписването на цяла стена на сграда струвало 21 000 евро. Понякога Дягилев вадел пари и от собствения си джоб. Родината му била по-скъпа от всичко.

Самият той никога не е докосвал спрейове. Графитите изработвали млади и талантливи художници. Един от тях бил Николай Попадин, с когото се познавали от времето на “Наши”.

Всеки трябва да е патриот и да прозре, че страната, в която живее, за него е най-добрата”, казва с гордост самият Попадин (23 г.) Той бил истински патриот.

Дягилев и Попадин се гневят, че имало и “мръсници”, които хвърляли бутилки с боя и така размазвали “патриотичните графити”. Това били “изчадия и идиоти, които ще си понесат заслуженото”.