"Инерком България" не е участвала в подготовката на предложението на ЧЕЗ-България за нова цена на тока. "Инерком България" преговаря с банки за финансирането на покупката на най-голямото електроразпределително дружество (ЕРП) в България. "Инерком България" не може да каже какъв е срокът за приключване на сделката поради съображения за търговска тайна - въпреки изтеклите в чешки медии съобщения за 9 месеца срок от подписване на предварителния договор на 23 февруари т.г. 

Това са основните изводи от заседанието на временната парламентарна комисия, създадена специално заради сделката за активите на ЧЕЗ у нас. Чешката държавна компания притежава най-голямото ЕРП - с близо 3 милиона потребители и 42% от територията на България.

"Инерком" не е участвала в подготовката на ценовото предложение на ЧЕЗ за нова цена на тока от 1 юли т.г. Това съобщи Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на "Инерком България". Наскоро стна ясно, че ЧЕЗ иска поскъпване на електроенергията средно със 16.3%, в пъти по-високо от предложенията на другите две ЕРП-ата, като увеличението само на нощната тарифа е с 50%.

"ЧЕЗ е собственик, подготвил е ценовото заявление, не сме участвали в подготовката, тази процедура за нови цени и ценови параметри за следващите 3 години се води от ЧЕЗ", каза Стоева.

Депутатът Крум Зарков (БСП) заяви, че ще подготви искане по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за срока на сделката. Зарков попита още:

"Защо в свое писмо ЧЕЗ Груп посочват, че са им предоставени достатъчно убедителни документи, удостоверяващи произхода на средстата, а вие казвате, че тепърва водите разговори с банки, има някакво противоречие".

Председателят на временната комисия Жельо Бойчев (БСП) цитира писмото на ЧЕЗ Груп: "Потенциалните купувачи бяха подложени на проверки и предоставиха информация за произхода на средствата за покупната цена".

Адвокат Георги Спасов отговори, че срокът за изпълнение на сделката е едно от условията, които са търговска тайна за страните, покрити са от клауза за конфиденциалност и поради това не може да се даде конкретен отговор на този въпрос - "без да нарушим поетите задължения".

Веселин Захариев от "Мейн кепитъл", които се занимават с осигуряване на финансирането на сделката, каза, че се водят разговори с банки. На 14 март е входирано искане от "Инерком" в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за концентрация. Преди КЗК да се произнесе по искането на "Инерком" за концентрация, нищо не може да се случи, обясни Захариев. По думите му, в чешката държавна компания са останали удовлетворени от представените от "Инерком" доказателства за произхода на сделката.

По думите на финансовия консултант, въпросът за новите цени на тока има отношение към бизнесплана и възвръщаемостта на инвестицията. Но, за съжаление, сделката ще се случи след одобряване на цените, и ние ще трябва да влезем в него, каза Захариев, запитан от Таско Ерменков (БСП) как при толкова големи кредити ще се справят с инвестициите в енергийна инфраструктура.

"Дружествата на ЧЕЗ са едни от най-хубавите дружества в България, ще се справят с инвестиционната програма", заяви Веселин Захариев.

Славчо Велков (БСП) запита "Инерком" дали разполагат със заявения, според публикации, собствен капитал от 100 милиона евро.

"Заявихте, че ще участвате с определен процент собствен капитал, около 100 милиона евро. Цената на вашите активи е далеч по-малко от собствения капитал, който заявявате. Когато кандидатствахте, имахте ли този собствен капитал или не, разполагате ли с необходимото обезпечение на тези кредити?" 

След като ЧЕЗ Груп са дали заключение, че всичко е наред, значи всичко е наред. В този дух беше издържан отговорът на Захариев, който всеки път обстойно обясняваше на комисията практиката при подобни сделки.

Рамадан Аталай (ДПС) отсече, че не е работа на комисията да пита едно частно дружество за произхода на средствата и паричните потоци и смята този въпрос за некоректен. Ако още от началото се бяхте държали като едно сериозно търговско дружество, нямаше да има нужда от тази комисия, за да не допуснете намеса във вашите взаимотношения, особено когато върви сделката, каза Аталай.