Бившият вицепремиер, министър на труда и социалната политика, на външните работи и европейски депутат Ивайло Калфин е сред последните двама кандидати за директор на ОЛАФ, Европейската служба за борба с измамите.

Това потвърди самият той пред Клуб Z, като заяви, че все още има шансове да заеме водещия пост в дирекцията, следяща за престъпления и манипулации с европейските средства.

На 16 април Съветът на ОЛАФ изслуша четирима кандидати, отсети от стотици, подали документи. Това бяха френският адвокат Франсоа Кругер, директорът от СЗО Андреас Млитцке, финландският политик Виле Итела, и Калфин. След кратки презентации и над час интервю най-високо одобрение са получили Калфин и Итела. Сега предстои финално съревнование между двамата, след което Съветът ще даде своя глас за единия, а финалното решение ще вземе Еврокомисията.

Опонентът на Калфин - Виле Итела, има със солидна професионална биография. Влиза в политиката като депутат през 1995 г. Между 2000-2003 г. е вътрешен министър на страната, а през 2001-2004 г. - лидер на консерваторите от Националната коалиционна партия, една от четирите най-големи политически сили във Финландия. От 2004 до 2012 г. е евродепутат, а от тогава насам работи в Европейската сметна палата.

"Хубаво е да не ни виждат само като крадци. Искаме да покажем едно друго лице на България", заяви Калфин пред Клуб Z.

Калфин е бивш депутат и евродепутат. Започва политическата си кариера в БСП, но служи като вицепремиер и социален министър във втория кабинет на Бойко Борисов от 2014 г., след като неуспешно кандидатства за втори мандат като евродепутат от листата на АБВ.