Валерий Пшенични, обвинен в наказателното дело за разхищение в Министерството на отбраната при строителството на супермодерна подводница, е бил изнасилен и удушен в петербургския следствен изолатор. Смъртта му е била представена като самоубийство, съобщава Лента.ру, позовавайки се на „Новая газета“.

Сред приятели и колеги инженер Пшенични бе известен като „руския Илон Мъск“. Подводницата, над която работеше компанията му, според експертите е била без аналог. Те смятат, че такива съдове биха дали много нови възможности както в корабостроителството, така и в дейността на нефтените и газови компании.

По данни на изданието, смъртта на инженер Валерий Пшенични е настъпила на 5 февруари след поредния разпит. В този ден караулният в санктпетербургския следствен изолатор № 4 го открил да виси на връзката от качулката му с дължина 40 сантиметра. Служителите в центъра за задържане се представили смъртта като самоубийство.

Проведената през февруари и март съдебно-медицинска експертиза е показала, че Пшенични не се е самоубил, а е починал в резултат на телесни увреждания. Арестуваният е бил измъчван, насилван и задушен. По тялото му е имало порезни и прободни рани, в устата – белези от изгаряне с елекричество, гръбнакът му е бил счупен.

Причините, поради които е бил убит, остават неясни. Но преди смъртта си, пише „Новая газета“, той е успял да предаде на жена си три бележки с молба да не плаща нищо на никого.

Загиналият Валерий Пшенични бе обвиняем в наказателно дело за разхищение на пари при строителството на подводница „Варшавянка“ за Министерството на отбраната. Той бе собственик на компанията „НовИТ Про“, разработваща триизмерния компютърен модел на лодката. През 2016 г. предприемачът заподозря своя партньор и директор Андрей Петров в кражба на милиони от сметките на компанията и успя да заведе дело срещу него. Арестуваният Петров е дал показания против Пшенични и сътрудник на военното министерство, с обвинения в умишлено завишение на стойността на поръчката. И двамата бяха задържани, а малко по-късно Пшенични е бил убит.

"Площад Славейков"