СИМОНА РУСЕВА

Заразеният в Либерия с опасния вирус ебола американски лекар Кент Брантли (33 г.) най-сетне е в родината си. 
Тежко болният пациент прелетя океана в специална палатка-клетка на борда на самолет “Гълфстрийм III”. Той се приземи късно снощи във военна база на щатските ВВС край Атланта, щата Джорджия. 

Болният беше приет незабавно в местната Университетска болница. Там го е чакала съпругата му Амбър. Те са успели да поговорят през стъклена стена. 

Специалната клетка, с която д-р Брантли бе откаран в САЩ. За съжаление самолетът може да превозва само по един пътник и друга заразена от ебола американка остана в Либерия.

Местните лекари твърдят, че състоянието на пациента е задоволително и има надежда да бъде спасен.

Вирусът порази д-р Брантли в Либерия, където той беше отишъл доброволно да помага на заразени с ебола. Както Клуб Z съобщи, с него беше и семейството му – съпругата Амбър, синът Стивън и дъщеричката Руби. Те се върнаха преди седмица в САЩ заради сватба на приятели. Тя е съвпаднала и с раждането на племенница на Амбър. Нейните намерения били след кратък престой в родината  отново да се върне с децата при съпруга си в Либерия.

В Щатите обаче я достига жестоката вест – съпругът й е повелен от ебола. За щастие тя и децата не са вирусоносители.
Сега д-р Брантли е в родината си, където ще направят всичко възможно да го спасят. В Либерия обаче остана американската мисионерка Нанси Уиритбъл (56 г.). Когато завчера съобщиха, че има само една доза серум и тя ще бъде приложена на д-р Брантли, той отказа в полза на жената. Тя обаче не е могла да бъде транспортирана с него в САЩ, очаква се това да стане утре.

На борда на специалния самолет за пренасяне на тежко болни “Гълфстрийм III” може да лети само един пациент. Това е една летяща линейка, по-скоро реаномобил. Самолетът е оборудван с всичко необходимо за поддържане на жизнените функции.

По данни на Световната здравна организация до този момент има 1300 заразени с вируса ебола, 60 от тях са лекари, болногледачи и мисионери. Починали са 729 души.

Д-р Брантли (вляво) по време на преглед на заразен.

По предписания медицинският персонал трябва да носи специални защитни екипи със задължителна маска. След пребиваване при болен всичко се изгаря. Достатъчна е една пръска при кихане или кашляне на болния да попадне върху кожата или в дихателните пътища, заразата е налице. Смъртността е 90 на сто. Срещу ебола няма открито лекарство, нито ваксина. Лечението е насочено предимно към стабилизиране на имунната система. Болестта започва със симптоми на грип. Следват кръвоизливи, в последния стадий вътрешните органи отказват.

Първата епидемия от ебола бе регистрирана през 1976 г. в Конго. Сегашната тръгна на 21 март т. г. от Гвинея и се прехвърли в други африкански държави. Тя е най-смъртоностната досега. И ако скоро не се овладее, размерите й могат да достигнат катастрофални размери, предупредиха от Световната здравна организация.

Д-р Брантли със съпругата си и двете си деца.