"Инерком" ще спазва подписания в дружествата на ЧЕЗ-България колективен трудов договор (КТД), който изтича в края на 2019 г. Това се разбра на заседанието днес на временната парламентарна комисия, създадена специално заради предстоящата сделка по продажба на българските активи на ЧЕЗ на неизвестното доскоро "Инерком България".  

Председателят на Съвета на директорите на "Инерком България" Милена Стоева заяви, че са имали среща със синдикатите в дружествата на 4 април, и имат "ежеседмични срещи, не само в София, в Перник, Кюстендил, Благоевград".

"Запознати сме с КТД, те са до 2019 година, придобиваме дружествата заедно с договорите, които са сключени, ще ги запазим, няма да ги променяме", каза Стоева. 

Валентин Никифоров от КНСБ подчерта обаче, че "Инерком България" няма да изпълнява задълженията, поети от ЧЕЗ при приватизацията на ЕРП-ото през 2004 г.

Въпреки това Стоева декларира, че в предстоящата за одобрение от КЕВР тригодишна рамка за оперативните разходи на ЧЕЗ-България влизат инвестиционната програма, разходите за труд и заплати и те ще я спазват. Няма да има съкращения на служители и мениджмънт, няма да правим резки промени, водим преговори с висшето ниво мениджмънт, за да запазим всички, които в момента работят в дружестата, 3275 служители, заяви Милена Стоева.

Дори КЕВР да не одобри в пълен размер оперативните разходи на двете лицензирани дружества (на ЧЕЗ - б.р.), ние ще ги спазим, каза Стоева, която отказа да назове с какъв процент ще увеличат заплатите, тъй като това е "въпрос на преговори".

Няма да позволим с нашите работни заплати да се правят инвестиционни програми, категорични бяха от КНСБ. От синдиката обясниха, че заплатите в ЧЕЗ са най-ниски (800 лева средна заплата - б.р.), и е имало масово напускане на 30 диспечери, чието заплащане е поне с 500 лева по-ниско от това на колегите им в ЕВН.

Ваня Григорова, икономически съветник от КТ "Подкрепа" запита ще бъде ли увеличен броят на аварийните групи на ЧЕЗ, на което й беше отговорено, че ще се прецени дали е необходимо. 

Григорова съобщи, че разполагат с информация, че фирма на Гинка Върбакова е използвала детски труд при саниране на два блока в Елхово с пари от оперативна програма "Региони в растеж". Стоева заяви, че не може да отговори на запитването за детския труд, тъй като не разполага с информация, но въпреки това го определи като "фалшива новина".