Увеличения между 20 до 50% на цената на тока от 1 юли 2018 г. Това показват ценовите предложения на трите електроразпределителни дружества у нас - ЧЕЗ, Енерго про и EВН, на Електроенергийния системен оператор, НЕК и ТЕЦ "Марица изток 2", публикувани днес на страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

По традиция КЕВР взема решенията си за нови цени на тока и парното на закрити заседания.

Някои от поисканите увлеличения на тока са стряскащи, но бизнесът и потребителите нямат основания за притеснения, заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов след заседание на временната парламентарна комисия, която проучва обстоятелствата около сделката за покупка на активите на ЧЕЗ в България.

Той беше категоричен, че КЕВР ще продължи да спазва консервативната си политика за недопускане на резки промени. "Някои от дружествата за моя неприятна изненада, заличавайки чувствителната търговска информация, са заличили предлаганата крайна цена, за която искат утвърждаване. Комисията публикува всичките крайни цени на тези дружества", каза Иванов.

Шефът на КЕВР заяви, че през 2017 г. с нарочна заповед е извършена проверка за реализиране на инвестиционната програма на ЧЕЗ "Разпределение" и на другите две разпределителни дружества. По думите му поради неизпълнение на прогнозните инвестиции ЧЕЗ "Разпределение" е било глобено.

"С моя заповед буквално от 18 април т.г. до 15 май ще бъде извършена проверка отново за целия тригодишен регулаторен период и на трите електроразпределителни дружества", заяви Иванов. Той подчерта, че към момента лицензираните дружества на ЧЕЗ "Разпределение" и ЧЕЗ "Електро" са в добро финансово състояние.