Лондонската борса за метали въведе ограничения върху търговията на алуминий, произведен от руската фирма "Русал", съобщи БТА.  Ограниченията са влезли в сила от 00:01 часа днес, лондонско време и все още не се знае колко дълго ще продължат. Те са били въведени с цел на борсата да избегне продажбата на метал, който е обект на американските санкции над Русия.

Шефката на отдела за вързки с медиите, Мириам Хейуд, обяви, че времето, през което търговията на руски алуминий ще бъде органичено, ще "позволи на борсата да си взаимодейства със заинтересованите страни". По този начин ръководството на борсата ще има възможност да обмисли дългосрочен план, подчератва г-жа Хейуд. 

Припомняме, че на 6 април Вашингтон наложи санкции върху 7 олиграси, близки до президента Путин, 12 техни компании и 17 висши държавни служители. Според САЩ те са имали намеса в местните президентските избори през 2016 г. 

След обявяването на санкциите цената на алуминия рязко скочи. Собственикът на "Русал", Олег Дерипаска, също отбеляза мащабни парични загуби - над 957 милиона долара, след като акциите в неговата компания поевтиняха с 20%. 

Москва не закъсня със своя отговор - на 13 април руската Дума обяви работата си по законопроект, чрез който целят да забранят вноса на редица американски стоки и услуги в Русия, както и да органичат икономическите връзки между Вашингтон и Москва.