На руските студенти, следващи във Великобритания и други "враждебни" страни, е предложено да се завърнат в родината си, пише в. "Комерсант".

Те ще имат възможност да продължат обучението си в МГИМО - Московския държавен институт за международни отношения, или да работят в Далечния изток.

Идеята е на Россотрудничество - федералната агенция по делата на ОНД, сънародниците зад граница и международното хуманитарно сътрудничество. Там се разтревожили, че руските студенти в чужбина можело да бъдат подложени на натиск заради случая "Скрипал" във Великобритания.

"Остро стои въпросът за сигурността на нашите младежи, които учат зад граница. Има сериозни опасения, че младите руснаци могат да пострадат от провокации в страни, проявяващи враждебно отношение към Русия", заявява Оксана Буряк от Россотрудничество.

Агенцията и МГИМО разработили съвместно проект под название "Highly Likely Welcome Back, или време е да се върнем у дома!", т.е. "Твърде вероятно приветстване обратно у дома".

Изразът highly likely е използван от британските власти при огласяване на предположението, че Кремъл стои зад отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Авторите на проекта са убедени, че значителен брой руски студенти в чужбина желаят да се завърнат в родината си по политически причини. Пред "Комернаст" обаче учещи във Великобритания твърдят, че никога не са усещали някой да им е оказвал натиск.

Особено интересна е идеята завърнали се в Русия студенти да бъдат трудоустроени в Далечния изток. Според Олег Мансуров - шеф на предприемаческата общност "Преактум" и един от авторите на проекта за завръщането, заплатата на младежите в някои сфери щяла да бъде по-висока, отколкото ако те останат в Европа. И много от тях ще бъдат готови да поемат път надале на изток.