Номинираният за поста държавен секретар на САЩ Майк Помпео, началник на ЦРУ, е отишъл на тайно посещение в Северна Корея по време на великденските празници и се е срещнал с Ким Чен Ун, разкрива в. "Вашингтон пост", позовавайки се на двама осведомени източници, предаде Ройтерс.

По-късно президентът Доналд Тръмп потвърди за срещата в Twitter.

"Майк Помпео се срещна с Ким Чен Ун в Северна Корея миналата седмица. Срещата мина много гладко и бяха установени добри отношения", написа той.

Целта на срещата между един от най-доверените пратеници на Доналд Тръмп и авторитарния лидер на азиатската държава е била да се положат основи за директни преговори между Тръмп и Ким за севернокорейската ядрена програма.

С Пхенян бяха проведени директни преговори на "много високо ниво", съобщи вчера американският президент Доналд Тръмп, след като обяви, че неговата историческа среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун трябва да се състои "в началото на юни или преди това", предаде Франс прес.

Приемайки японския премиер Шиндзо Абе във Флорида, Тръмп заяви, че двете Кореи имат "благословията му" да преговарят "за слагане на край на войната". С това той намекна, че на срещата между Ким Чен Ун и южнокорейския президент Мун Дже Ин може да се обсъди евентуален мирен договор, който да замени примирието, сложило край на военните действия на полуострова през 1953 г.

Пет са местата, които се обмислят за провеждане на срещата, уточни американският президент и допълни, че тя ще е истинска възможност "за уреждането на един световен проблем".

"Ще имаме преговори с Ким много скоро. Това вероятно ще стане в началото на юни или преди това, ако всичко върви добре", заяви той в частната си резиденция в Мар-а-лаго.

Тръмп обаче допусна възможността "не всичко да мине добре и тези преговори да не се състоят". 

"Бих искал да поздравя Доналд за куража" да приеме поканата на Ким Чен Ун за среща лице в лице", заяви японският премиер. Той добави, че стратегията на САЩ и Япония да окажат "максимален натиск" върху Пхенян се е оказала успешна, съобщава БТА.