Зам.-шефът на ГЕРБ и шеф на парламентарната група Цветан Цветанов откри новата сесия на парламента със слово, посветено на успехите и бъдещите планове на управляващите. Той се възползва от възможността да отговори и на президента Румен Радев, който наскоро заяви, че в българската политика е тъмно и трябва да се включат прожекторите.

В словото си Цветанов наблегна на успехите на правителството. Той заяви, че управляващите работят за международния авторитет на България и за това тя да бъде фактор на Балканите. Според него европредседателството предизвиква положителни реакции у европейските партньори. Цветанов изтъкна, че досега са проведени 1000 срещи в Брюксел, София и Страсбург, на които са присъствали около 10 000 делегати. Той декларира, че на срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която ще бъде в София на 17 май, управляващите имат амбицията да приемат декларации, в която да бъдат разписани инфраструктурните проекти за региона. Според него най-големият успех на председателството е срещата на върха ЕС - Турция, която е разчупила ледовете.

"Увеличихме с 25% заплатите на българските учители. 22 000 деца бяха върнати в образователната система", каза още Цветанов.

И допълни, че санирането е приключило за 1065 многофамилни жилища и продължава в 475, като се търсят варианти за продължаването на програмата. Цветанов заяви, че България гони 4% икономически растеж. Той изтъкна и ратифицирането на договора за приятелство с Македония.

Зам.-шефът на ГЕРБ обвини опозицията в дребнави личностни заяждания.

"Отляво заложиха на насаждането на страх у обществото. Има много мрачни прогнози, които не се сбъднаха - рухнала ограда по границата, библейски потоп в Брегово, Кърджали ще бъде отделян от България... Върху страховете не може да се гради нищо - нито кауза, нито смислена критика. Който подхранва страхове, може да бъде успешен опозиционер, но не и успешен управленец", заяви Цветанов.

Голяма част от словото му бе посветена на президента Румен Радев. Цветанов припомни, че той е сезирал Конституционния съд за споразумението СЕТА, което според него е акция срещу прилагането на европейското право е България. Цветанов обърна специално внимание на посланието от страна на президента, според когото в България има тъмнина и трябва да бъдат включени прожекторите. Според него призивите за повече светлина и прозрачност са израз на политическа неадекватност.

"Прожекторите са включени, г-н президент. Опитайте се да видите видимото - че България върви в правилната посока", каза Цветанов.

Според него амбициите на президента и на БСП минират усилията ни да сме в ЕС и НАТО, а у нас е "достатъчно светло".