СЕМ ще сезира Националния съвет за журналистическа етика (НСЖЕ) заради телевизионни репортажи от отразяването на тежката катастрофа на магистрала "Тракия", при която загинаха шест, а над 20 бяха ранените. При инцидента автобус на "Юнион Ивкони", пътуващ от Бургас за София, се обърна край пътя при Вакарел, след като в него се блъсна лек автомобил.

Съветът за електронни медии констатира на заседанието си вчера нарушение на етичните правила, но тъй като няма право да ги оценява, ще сезира НСЖЕ.

Мониторинг е направен на bTV, Нова телевизия, Канал 3 и Европа, както и програмите на националните обществени доставчици БНТ 1 и "Хоризонт". Регистрирани са проблеми в програмите на bTV, Нова телевизия, каза по БНР днес председателят на СЕМ София Владимирова. В СЕМ са постъпили 12 сигнала, които засягат основно тези две програми.

По думите й зрителите смятат, че са нарушени професионалните стандарти, етични и морални правила. Владимирова съобщи, че СЕМ ще изпрати сигнал до Етичната комисия, към който ще бъдат приложени резултатите от мониторинга и самите видеоматериали от репортажите.

СЕМ е открил и нарушения на Закона за радиото и телевизията, които касаят личната неприкосновеност, съобщи "24 часа", заради което ще бъдат съставени актове за глоби. На кого и в какъв размер - вероятно ще бъде оповестено днес.

"Направихме мониторинга, защото този случай се оказа връх в безпомощността на медиите да се справят с трагичната ситуация. Също и заради безпрецедентната обществена реакция, която този път изригна преди регулатора", каза Мария Стоянова, която е член на съвета, цитирана от "24 часа". Мониторингът ще бъде разширен и ще обхване и деня на национален траур на 14 април.