Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи международните заеми да се сключват въз основа на златото, вместо в долари, за да се предотврати натискът на валутния курс върху икономиките. Междувременно някои издания съобщиха, че Турция е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ, където се е намирал на съхранение.

"Направих предложение на срещата на Г-20. Попитах: Защо правим всички кредити в долари? Да използваме друга валута. Предлагам заемите да се правят на база златото", каза Ердоган в речта си на церемонията по откриването на Конгреса за глобално предприемачество в Истанбул.

"С долара светът винаги е под натиск на валутния курс. Трябва да спасим държавите и народите от този натиск. Златото никога не е било средство за потисничество в историята", добави президентът на Турция.

Ердоган направи коментара си на фона на рекордно ниско ниво на турската лира, достигнала стойности от 4.1920 лири за долар на 11 април. Лирата бе втората най-зле представяща се валута на пазара през последния месец след руската рубла - с почти 7% загуба в стойността си.

Междувременно съобщиха, че централната банка на Турция е прибрала златния си резерв от 220 тона злато, който по-рано се е намирал на съхранение във Федералния резерв на САЩ. Твърди се, че и други две турски банки - Ziraat и Vakifbank, също са пристъпили към възвръщане на своите златни запаси от САЩ. Общият им златен актив, съхраняван в американски трезори, се оценява на 95 тона.

По данни от март 2018 година резервите на централната банка на Турция в злато се оценяват на $25.3 млрд.

Критика по МВФ

Наред с това президентът на Турция обвини Международния валутен фонд (МВФ), че се опитва да "манипулира" политическото ръководство на Турция. "Повечето от бедните и нещастни държави в света стенат горчиво, защото не могат да бъдат освободени от тази опека", каза той, подчертавайки, че Турция" не е вече в дълг на МВФ".

Президентът също така заяви, че новото летище в Истанбул и първите проекти на автономни автомобили в Турция са добра илюстрация за "силния предприемачески дух" на Турция.

"Летището се строи от петима предприемачи, насърчавани от правителството", отбеляза Ердоган.

Летището, което се очаква да отвори през тази година, се очаква да има капацитет до 90 милиона пътници годишно след завършването на първата фаза на строителство. След втората фаза на строителство, която ще приключи през 2023 г., броят им ще нарасне до 150-250 милиона, каза Ердоган.

За сравнение през летище София за 2017 г. са преминали близо 6.5 милиона пътници (6 490 096), което е ръст от 30.3% спрямо 2016 г.

Търгът на летището бе спечелен от консорциум от петима строителни предприемачи - "Ченгиз-Колин-Лимак-Мапа-Калион", който ще плати на правителството 26.142 млрд. евро, включително данък добавена стойност за 25-годишен лизинг, който започва да тече от 2018 г.

Освен това друг турски консорциум - Anadolu Group, BMC, Turkcell, Kiraca и Zorlu, разработва проект за автономен автомобил, отбеляза Ердоган.

Годишният четиридневен конгрес на Глобалната предприемаческа мрежа беше открит на 16 април в Истанбул. Във форума участват близо 400 души от цял свят, включително учени, политици, бизнесмени и представители на световни организации като Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).