За неизбежна отбрана да се смята нападение над всеки, който влезе "противозаконно" в "жилище". Вторият случай е ако нападението е насочено "срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго" - в случай, че нападателите са повече от един, един е, но е въоръжен или самото нападение се случва нощем - без значение от колко лица. 

Това са промените в Наказателния кодекс, внесени от депутати от "Обединени патриоти", за да се разшири понятието "неизбежна отбрана" - тоест случаите, в които не се носи наказателна отговорност. "Патриотите" се заканиха да поискат ремонт на законодателството след случая с лекаря от Пловдив, който застреля човек, за когото се твърдеше, че е влязъл в негов имот. Макар че в последствие се оказа, че първоначалната версия за "самоотбраната" му се разминава с изводите от разследването. 

В действащия текст от НК пише "няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище". В мотивите си депутатите от управляващата коалиция настояват, че думите "насилие" или "взлом", за които съществува правна дефиниция, трябва да се премахнат и законът да третира всички видове "противозаконно" проникване в жилище - тоест без изрично съгласие на лицето, което го обитава и без значение дали то е титуляр на правото на собственост, владелец или държател на това жилище.

Не е ясно и какво, според вносителите, значи "нощем" - в случай, че има нападение.

Втората поправка, която предлагат "Обединени партиоти", е промяна на наказанията в случаи на "маловажни кражби". Сега за такива случаи се смятат тези, при които стойността на отнетия предмет е под 2 минимални работни заплати. И санкцията е глоба, а не наказателно преследване - от 100 до 300 лв., ако предметът е възстановен.

"Патриотите" обаче ще борят битовата престъпност, както става ясно от внесения текст и мотивите към законопроекта, с намаляване на стойността на под 1 минимална работва заплата и завишаване на глобата при тези маловажни кражби до нива от 500 до 1000 лв. 

"Патриотите" искат да се наказват по общия ред и повторните маловажни кражби, ако са извършени в рамките на 1 година. Като се заличи текста, че ще става дума за рецидив, ако стойността на откраднатото е над 150 лв. 

След случая в Пловдив и премиерът Бойко Борисов поиска спешни промени в закона. За целта правосъдната министърка Цецка Цачева обяви, че ще прави работна група. И главният прокурор Сотир Цацаров, и председателят на ВКС Лозан Панов - които рядко  са на едно мнение по принцип, отказаха да участват в това министерско начинание.