Министерският съвет, финансовото министерство и министерството на околната среда са трите органа на централната власт с най-висок рейтинг на активна прозрачност. Това сочат данните от проучване на Програма "Достъп до информация".

Целта му е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път. 

Между 6 февруари – 30 март 2018 неправителствената организация е прегледала и оценила интернет страниците на 567 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт.

В рамките на проучването са били подадени 567 електронни заявления с искане за предоставяне на отчета по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за 2017 г. Задължение за изготвянето и публикуването на отчета, който трябва да включва данни за постъпилите заявления за достъп до информация, за направените откази и причините за това, институциите имат от приемането на ЗДОИ през 2000, а за публикуването му в интернет – след измененията на закона от 2008 (чл. 15а).

Рейтинг на активната прозрачност на централните органи на властта 

Рейтинг на активната прозрачност на органите на местно самоуправление - първите 20. (Всички може да видите ТУК)