Софийска градска прокуратура (СГП) внесе днес в Спецсъда обвинителен акт срещу бившия директор на Агенция „Пътна инфраструктура“. Лазар Лазаров ще отговаря за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай - престъпление по чл.219, ал.4 от НК, което според обвинителите предполага лишаване от свобода от три до дванадесет години.

Става въпрос за това, че в периода от 07.08.2014 г. до 30.06.2015 г. в качеството си на председател на Управителния съвет на АПИ "умишлено не положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество при строително-монтажни работи по Лот 1 на автомагистрала „Марица“ и  от това са последвали значителни щети на АПИ в общ размер на 41 630 050, 80 лева".

Според обвинението той не организирал по най-добрия начин дейността на подчинените си, касаеща обществена поръчка за допълнителни строително-монтажни работи, като:

- не възложил на екипа за управление на проекта да извърши проверка дали предвидените строително-монтажни работи не са били включени в предмета на първоначалния договор за строителството;

- не е поискал от дирекцията, отговорна за подготовката на поръчката, да обоснове необходимостта от различните видове ремонтни дейности, предмет на обществената поръчка;

-  не поискал от дирекцията, отговорна за подготовката на поръчката, да представи разчети как е формирана прогнозната стойност на обществената поръчка от 42 987 400 лева без ДДС;

Въпреки тези съществени пропуски той  сключил договор между АПИ  и фирма-изпълнител за допълнителни стоително монтажни работи на Лот 1 на АМ Марица на стойност 51 343 630, 80 лева с ДДС и наредил изплащането на сумата изцяло, заключават от държавното обвинение.

Клуб Z напомня, че през юни 2016 г. депутатите Жельо Бойчев и Кирил Добрев от БСП подават сигнал към прокуратурата за незаконосъобразно разходване на средства при изграждането на част от "Марица". Имало постъпил и сигнал от ОЛАФ за нагласени поръчки, които се извършват от Агенция "Пътна инфраструктура".

"Установили сме до този момент, че длъжностни лица от АПИ са провели среща с представители на "Пътища Пловдив", които са поискали за изпълнение на тези дейности 50 млн. лева. По разпореждане на изпълнителния директор на АПИ е била проведена процедура с такива показатели и заложени изисквания,че да спечели, а впоследствие и печели, "Пътища Пловдив" тази обществена поръчка", заяви през м.г. Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Самият Лазаров казва в свои интервюта, че процедурата е изрядна и са спазени всички изисквания на закона.

"Това, че са необходими допълнителни действия по строежа на АМ „Марица“, е ясно от началото на 2014 година – много преди да поема поста в АПИ. Лично аз нямам притеснения. Разбира се всеки може да втълпи и да се опитва да доказва както едната теза, така и другата теза", каза тогава пред БНР Лазаров.

На 25 април 2017 г. ДАНС и прокуратурата обаче влязоха в пътната агенция и иззеха документи, касаещи строежа на участъка от аутобана от Оризово до Димитровград.

Спрямо Лазаров е взета мярка за неотклонение „Подписка“.