Днес родителите на деца с увреждания излязоха за шести път на национален протест. Исканията им през годините, в които властта отказва да ги чуе, са все едни и същи. Родителите продължават да настояват за реформи и приемането на Закон за личната помощ, който да гарантира независим живот на хората с увреждания. Те искат да имат право на средства за лична помощ на не по-малко от две минимални работни заплати, както и държавата да осигури бюджет за лична помощ според потребностите на човека с увреждане. Настояват и за изготвянето на регистър на лицата с увреждания по заболяване.

След навършването на 18 години на децата с увреждания държавата започва да ги третира като пълнолетни граждани,  но според управляващите те не трябва да съществуват - няма социални услуги, няма помощи, няма интеграция. Но грижата за тях остава неизменна, даже става още по-голяма. Това обаче не се отчита. 

През 2016 г. дори главен експерт в звено "Сигурност на информацията и подготовка за отбрана" в социалното министерство нарече тогава протестиращите "кухи лейки". 

"Викам: Ще предадеш на тоя, дето ви организира протеста, че е кух като градинска лейка. В сряда протест не се прави", аргументира се тогавашният държавен служител Светослав Славчев.

"Системата ни убива", отново напомниха протестиращите днес, облечени с черни тениски и понесли черни балони.

"Бойко, и преди и след 18 години сме важни колкото магистралите", беше едно от посланията им.

Важна новина за медиите обаче се оказа не толкова протестът, а разчувстваният премиер Бойко Борисов. Неговото състояние на Министерски съвет беше описано като "почти разплакан", "възмутен", "разстроен". Нова тв използва ситуацията и за малко автореклама: "Репортаж на Nova разплака Борисов". 

Как се разстрои Борисов?

На редовното заседание на МС, от което под формата на начални думи или разпространени стенограми, всяка сряда протича волята премиерска, заповедите към министрите и мнението му по актуални теми, Борисов се възмути от анонимен чиновник в репортаж, който разказва историята на майка и на дете с увреждания и защо те напускат България, за да търсят по-нормално отношение в Холандия.

„Искам да видите какъв е случаят с тази жена, с това дете. Кой е този ненормален администратор тези хора да ходят напред-назад, ако е истина, той не просто трябва да се уволни. Не може да ми го побере акълът. Гледах я, ревах да го гледам. Държавни пари, заплати вземат. Кой е тоя администратор? Малко човечност няма ли, какви са тези хора?“, възмути се премиерът.

Борисов е видял по телевизията историята на Красимира Обретенова, майка на 16-годишно момиче. Пасионария е родена здрава, но като бебе менингит ѝ нанася непоправими увреждания. Двете са напуснали родния Добрич само за да са по-близо до здравните грижи в София. Двете обаче сега се готвят да напуснат България и да заминат в Холандия. За първи път Красимира няма да участва в протестите на родители на хора с увреждания.

"Държавата изостави мен и детето ми, аз изоставям нея", обяснява тя пред Нова тв.

„Можете ли да си представите, че няма лекарство за епилепсия? Искаме нешо елементарно, ако в метрото направи гърч да ѝ фъсна спрей. Сега се справям с течен диазепам... Ама нали се сещаш как вадиш шише, спринцовки, детето ти се гърчи”, дава примери майката.

Обретенова е жената, осъдила соцалното министерство за начина, по който предоставя помощни средства. Но казва, че от това не последвало нищо.

„Моята дъшеря получи сколиоза заради скапаната социална количка”, заявява Красимира.

Абсурдът е, че щом детето е в количка, отказват да дадат ортопедични обувки... Обувките не са зашото ще ходи, а, за да не му се изкриви ходилото.

За Красимира всяко явяване в лекарската комисия, която трябва да определи уврежданията на Пасионара, е изпитание. Защото от един лекарски подпис зависят и парите, които получава от държавата.

А само едно шише със специална храна на Пасионара струва 7 лева. На ден са ѝ нужни три или 21 лева, 600 на месец...

„Тази система за пети път ще ми каже, че детето ми е дефектна... За пети път. Да, тя е пораснала, но нито е прогледнала, нито ще прогледне,  нито е проходила нито ще проходи! И аз пак ще трябва да ходя да заработя заплатата на хората в ТЕЛК”, заявява Красимира.

Премиерът, който внимателно е гледал репортажа и се е разчувствал, почти разплакал, не е чул обаче основното послание на майката на Пасионария.

Красимира казва: „Проблемът не е в увреждането на децата ни, проблемът е в системата."

Борисов днес поиска да се види какъв е този отделен случай, с което умело внуши, че това е едва ли не изключение, по което трябва да се въдвори наредена от него справедливост. И да се уволни 1 (един брой) чиновник. През 16-те години борба със системата Красимира Обретенова вероятно е водила битки с десетки чиновници, които също толкова вероятно просто са следвали написаното в законите, наредбите, правилниците... 

Промени в законодателството, за реформиране на системата, за нов подход и отношение към децата с увреждания, след като станат пълнолетни - това Борисов явно не смята за нужно да обсъжда.

Родителите на деца с увреждания все така настояват за среща с премиера. Преди два дни Вера Иванова, председател на Конфедерацията за защита правата на децата и майка на 23-годишен младеж със специални потребности съобщи пред "Дарик", че за поредна година министър-председателят не е поискал да влезе в диалог с протестиращите и да чуе исканията им. Предишните пъти е получаван писмен отговор от Министерския съвет, че казусът се препраща към ресорните институции, но този път дори такъв отговор няма, обясни тогава тя.

Но поне сега знаем, че премиерът е чувствителен човек и лесно се разстройва. И винаги е готов да уволни някой неназован "ненормален администратор".