Гръцките власти обявиха, че е приключила една от големите приватизационни сделки. Консорциумът, включващ италианската SNAM, белгийската Fluxys и испанската Enagas, е новият собственик на 66% от акциите на гръцкия газов оператор ДЕСФА. 

Консорциумът е предложил цена от 535 млн. евро, която е била по-висока от тази на другия кандидат по сделката - групата, съставена от испанската Reganosa, румънската Transgaz и Европейската банка за възстановяване и развитие, чиято оферта е 457 млн. евро. 

Агенцията за приватизация оповести още, че стартира международна тръжна процедура и за продажбата на мажоритарния дял от акции - 50.1%, на компанията "Хеленик петролеум". Оферти за търга ще се приемат до 18 май тази година.

Гърция цели да привлече до 6 млрд. eвро от приватизация на държавни активи през 2018 г. и така компенсира недостига на приходи през миналата година. 

Приватизацията е сред трите водещи спасителни операции за Гърция, изпаднала във финансов колапс през 2010 г., но политическата съпротива и бюрокрацията попречиха да бъдат постигнати целите на спасителната програма. До миналата година Атина беше успяла да събере само 4.4 милиарда евро и многократно е преразглеждала целите си надолу.

Въпреки поставената цел от 2 млрд. евро през 2016 г. Гърция успя да събере едва 500 млн. евро от продажбата на активи главно поради закъснения при приключване на отдаването под наем на 14 летища на консорциум, ръководен от германската Fraport (FRAG.DE). Процедурата за 1.2 млрд. евро приключи през 2017 г. Заедно с продажбата на 67-процентния дял в пристанище Солун и първия транш от 345 милиона евро от лизинга на бившето летище Hellenikon в Атина Гърция успя да се справи през м.г.