В Турция ще се състоят предсрочни президентски и парламентарни избори, предаде Ройтерс.

Новината обяви президентът Реджеп Ердоган.

Вотът ще се състои на 24 юни – близо година и половина преди крайния срок.

Страната спешно се нуждае да направи завой към президентска република, мотивира се Ердоган.

Той допълни, че е взел решението, след като е разговарял с Девлет Бахчели - лидера на Партията на националистическото действие (ПНД). Вчера Бахчели сам повдигна идеята за предсрочни избори. Редовният вот трябваше да се състои през ноември 2019 г.

"Макар президентът и правителството да работят в унисон, болестите на старата система се сблъскват с нас на всяка крачка, която предприемаме", каза Ердоган в реч, предавана на живо по телевизията.

"Събитията в Сирия и където и да било другаде направиха спешна необходимостта от преминаване към нова система на управление, за да бъдат предприети по-сигурни стъпки към бъдещето на страната ни... Обсъдихме призива на Бахчели със съответните власти. Стигнахме до съгласието, че трябва да свикаме предсрочни избори", допълни Ердоган.

След изявлението му турската лира спадна спрямо долара и в ранния следобед курсът й бе 4,0602 :1.

По-рано правителството отхвърляше възможността за предсрочни избори. Миналата година Ердоган трудно спечели референдума за промяна на конституцията и създаване на президентска република. Разширените правомощия обаче няма да влязат в сила преди следващия вот за държавен глава.

Очаква се малката ПНД на Девлет Бахчели да направи коалиция с управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган за парламентарните избори.