"Сценарий за разбиването на СДС и края му - с доста сериозен агентурен почерк, съставен извън полето на партията и обслужващ чужди интереси" - това видя лидерът на СДС Божидар Лукарски в опита на негови съпартийци да го свалят от поста и баталните сцени, до които се стигна на заседанието на Националния съвет във вторник. На него част от делегатите - в това число и заместници на Лукарски в партията - настояваха да се гласува искане за оставката на председателя. Дотам не се стигна - стигна се обаче до скандал, до бой, до прекъсване на сбирката от страна на Лукарски и продължаването й от опозиционерите. Повод за боя пред камерите пък бе свитък от листове, за които се твърди, че били сценарий на опозицията с конкретика - кой кога взима думата, какво казва и т.н. Въпросният документ е написан като пиеса. Опозиционерите твърдят обаче, че той е подхвърлен.

От думите на председателя на СДС пред бТВ днес се разбраха няколко неща - при създалата се ситуация той няма намерение да подаде оставка, а интерес от "сценариите" имали различни партии. Нито една от тях не бе назована поименно. Само участие на Радан Кънев пред същата телевизия ден по-рано бе намесено в разговора. 

"На Националния съвет трябваше да се проведе дискусия за бъдещето на СДС. Но този дебат не беше проведен. Има партии, които се страхуват от линията, която предлагам – на принципа на консервативно-партиотичните идеология".

"Виждам сериозна комуникация между този сценарий и определения от типа „Лукарски води СДС към фашизъм“, заяви председателят на СДС.

Последната реплика бе по адрес на участието на Кънев.

След което Лукарски продължи с предположенията кой има интерес да "разбива" СДС:

"Това са извънпартийни интереси – има доста хора, в това число и в управляващата коалиция, които не биха искали тази формула (консервативно-патриотичната - б.р.) да се осъществи.

В концепцията на председателя на СДС за бъдещето на партията е да се търси коалиция не само с НФСБ, но и с други десни и патриотични формации, в това число и ДСБ. Последните обаче се "самоизключили" от това, създавайки обединението "Демократична България" с "Да, България" и "Зелените", които Лукарски изрично изключи като потенциални партньори.

Той отрече да е имало "мутри" на сбирката на Националния съвет вчера. Това била лицензирана охранителна фирма, която, както се видя на място, спирала част от делегатите на заседанието. Въпросните "охранители" нямаха задължителните по закон обозначителни знаци - с име, фирма, номер и прочие атрибути. Отказваха и да се представят - повтаряха само, че са на мястото по поръчение на "организаторите" - а и Лукарски признал в залата сам, че ги е наел.

Председателят на СДС даде да се разбере, че в създалата се ситуация няма намерение да подаде оставка, а и хората срещу него нямали нужното мнозинство от 2/3 от Националния съвет да го свалят. Освен това съд щял да реши дали продълженото от опозиционерите заседание на Националния съвет е било легитимно. Нямало още решение дали Лукарски и поддръжниците му ще участват в свикания от искащите оставката на председателя съвет на 12 май в Пловдив.

Лукарски си позволи да заяви, че заместникът му - Емил Кабаиванов - "явно има хоби да лъже" и го правел "нагло" - поводът бе версията, че "сценария" за свалянето на председателя, приписван на бунтарите, бил подхвърлен. На заседанието била доведена и "агитка от роми" - които водещата Цветанка Ризова упорито наришаче цигани, а Лукарски заяви, че "един такъв господин" има и в НИС на СДС - "няма лошо". 

Лукарски се "извини" на седесарите за случилото се, но обяви, че макар в СДС да има много способни хора, в момента за лидерството алтернатива няма, а и за последните 5 години, откакто той самият е начело, СДС е постигнал "доста неща".