Десетки привърженици на "Левски" са в ареста във връзка с тежкия инцидент на дербито с ЦСКА-София (2:2), при който полицайка пострада тежко. Жената бе ранена от хвърлена бомбичка от запалянко на “сините” и е подложена на спешна операция в ИСУЛ. Съществува опасност тя да загуби зрението на едното си око, информира bTV.

Полицайката се е намирала във вход 1 на стадиона (между секторите “А” и “Б”) заедно със свои колеги. Те са били от така наречените резерви на полицията, които се намесват само при нужда. Стояла е зад врата от стъкло. Това означава, че взривното самоделно устройство е хвърлено напълно умишлено във входа откъм трибуната - сектор “Б”.

Бомбичката е счупила стъклото на вратата. Парчета са попаднали в окото на пострадалата. Оттам идва рискът за зрението на жената. Тя е претърпяла операция, след като бе откарана в болница, окървавена в началото на второто полувреме.

След дербито органите на реда направиха безпрецедентна акция в сектор “Б" на ст. “Васил Левски”, където по традиция сядат "сините" фенове. 

Те пропускаха зрителите един по един след щателна проверка, а заподозрените (след преглеждане на камерите на арената) бяха отведени в районното.

"От камерите имаме описание на външния вид на извършителя. Всички, които отговарят на това описание, са отведени за разпити в районното управление. Работим по горещи следи и веднага опитваме да установим всички лица, които отговарят на описанието като дрехи и външен вид", заяви заместник-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов пред bTV.

"Изключително неприятен, грозен инцидент. Бомбичка, самоделно направена - не говорим за пиратка. Мога да кажа, че ако нямаше врата и стъкло, което да се счупи, най-вероятно пораженията по колегите щяха да са по-тежки, защото бомбичката щеше да падне върху техните тела", допълни Златанов. 

"Разговаряхме с тарторите от агитката на "Левски", те се разграничават от това поведение. Уж ще съдействат. Но ние разчитаме на себе си да открием извършителя. Ще действаме възможно най-твърдо. До момента задържахме няколко десетки лица, които отговарят на описанието. Започваме да филтрираме. Не знам на какво се дължи тази с нищо непредизвикана агресия на това лице", каза още комисарят.