Подобрява се състоянието на 24-годишната полицайка, тежко пострадала на дербито ЦСКА-София - "Левски" (2:2) - тя ще запази окото си. Тя беше ранена от бомбичка по време на мача. Самоделното взривно устройство е избухнало до стъклопакетна врата в един от входовете на стадиона, като парчета от нея са ранили сериозно служителката на реда.

Извадихме чуждо чуждо тяло от окото - стъкло с размери 4.5 мм на 2.5 мм на 2 мм, заяви началникът на Очната клиника в ИСУЛ Борислав Кючуков, който добави, че вече е по-голям оптимист, предаде Нова телевизия.

"Днес съм много по-голям оптимист. Операцията протече много гладко за този тип тежки травми. Оперирахме снощи между полунощ и 2 часа през нощта. Възстановихме целостта на окото. Зашихме роговицата. Извадихме чуждо тяло от окото – стъкло с размери 4,5мм/2,5мм/2мм. Отстранихме и наранената леща, която беше почнала да помътнява, тоест имахме процес на травматична катаракта. Важното е, че в своята цялост задната капсула е запазена, така че на втори етап бихме могли да мислим за имплантиране на вътреочна леща. Приключихме операцията с частична предна витрактомия. Окото няма да бъде загубено, а точна оценка на зрението можем да дадем след 3 до 6 месеца. Предстоят допълнителни операции”, заяви доц. Борислав Кючуков, началник на Очната клиника в ИСУЛ.

Тя ще остане под лекарско наблюдение няколко дни, а от полицията задържаха 40 души в опит да установят кой точно от феновете е хвърлил бомбичката. 

Полицайката се е намирала в един от входовете на стадиона (вх. 1, между секторите “А” и “Б”) заедно със свои колеги, а хвърлената бомбичка е счупила стъклопакета на вратата. По-леко е пострадал още един служител на реда.

Жената е служител на жандармерията само от 6 месеца, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV главният секретар на МВР Младен Маринов.

Задържаните 40 души са били в непосредствена близост до мястото, откъдето се предполага, че е хвърлена бомбичката, допълни той. Взети са им натривки от ръцете, за да се търсят следи от взривно вещество.

Прави се анализ и на видеоматериалите от заснемането на секторите. Продължава работата по издирване на лица, отбеляза още Младен Маринов. Има лица, които са маскирани, продължава работата по установяването и на тези лица и задържането им, каза главният секретар на МВР.

„Всичко показва, че това е целенасочено действие към полицейските служители, каза Маринов. - Нямам друго обяснение освен хулигански подбуди и действия, които не бих ги обяснил за човешко същество.”

Според него не трябва да се върви в посоката да се търси пропуск на полицията.

„На такива срещи няма как 100% да се гарантира, че няма да се вкарват такива вещества. Имаме случаи, когато те са вкарвани поотделно и се смесват вътре. Това са бомбички, които могат да се направят и на терен. Защо трябва да търсим пропуск в полицията? Имам чувството, че когато пострада полицай, пак търсим пропуск в полицията. Обществото трябва да въстане срещу такива хора, полицаите са на обществото”, добави Младен Маринов.