Заместник-председателят на Народното събрание от ГЕРБ Емил Христов се извини на майките на деца с увреждания, които не бяха допуснати вчера в парламента. Христов се извини на всички, видели "неприятното лице на парламента", и посочи, че хората са били спрени на входа не от него, а от охраната. От левицата обаче искат оставката на Христов и приемат извинението му като оправдание и прехвърляне на вина.

Жените протестираха пред парламента и излъчиха група, която да се срещне с депутати от БСП. Скандалът с недопускането им в сградата избухна между управляващи и опозиция след края на пленарното заседание. Повод за това бе, че охраната не допусна в парламента хора с увреждания заради това, че те носеха тениски с надпис "Системата ни убива" - а надписът бил агитационен материал.

От БСП обявиха, че отговорност за това носи зам.-шефът на парламента Емил Христов, който замества председателя Цвета Караянчева, която е в САЩ, и поискаха оставката му.

Майките на деца с увреждания трябваше да се срещнат с лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя обяви случващото се за "абсурд" и заяви, че ще излезе отвън, за да се срещне с тях. Нинова обясни, че те са дошли с предложения за законодателни промени.

Създалата се ситуация бе повод за светкавична реакция от Цветан Цветанов - зам.-председател на ГЕРБ и шеф на парламентарната група. На служебния вход на парламента той бе посрещнат от зам.-шефа на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев. Цветанов искаше да направи така, че хората да бъдат допуснати в сградата, но Стойнев му обясни, че те си тръгнали обидени. Соцдепутатът Антон Кутев обясни, че е поискал разрешение от Христов хората да бъдат пуснати, но той не реагирал.

Стойнев даде на Цветанов една от проблемните фланелки. Зам.-шефът на ГЕРБ я прие, като обясни, че няма проблем. Цветанов изтъкна колко много е направила държавата - как за 2017 г. правителството е отпуснало 162 млн. лв. за българите в неравностойно положение, които са около 30 000.

"Не знаех, че тези граждани са допуснати и са тръгнали към входа на парламента. Решението бе взето от охраната. Аз бях информиран, че група граждани са спрени на входа, без да бъда информиран, че те имат пропуски, и помолих за 15 минути отсрочка, за да мога да поговоря с началника на охраната. Никой не би могъл да се намесва в решенията на началника на охраната", заяви днес от парламентарната трибуна преди старта на заседанието Христов.

И допълни:

"Не ми беше дадена възможност за среща с гражданите и с началника на охраната. Съжалявам. Извинявам се оттук на всички онези, които вчера видяха това неприятно лице на българския парламент. Извинявам се за изкривената и недостигнала до тях информация. Съжалявам, че стигнахме дотам. Просто трябваше всички да имаме търпение да изчакаме по-малко от 15 минути."