Прокуратурата има записи и събрани доказателства, представляващи "всичко, за което един прокурор може да мечтае" по случая с арестуваната с подкуп кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Това каза пред Нова тв тази сутрин Иван Гешев - административен ръководител на Спецпрокуратурата.

След запомнящия се арест на кметицата на район "Младост" и още две лица той направи днес минитурне по трите основни телевизии (а Канал 3 се задоволи да препише само най-доброто от изявите му, б.р.). "Не сме правили цирк, спазвахме закона и НПК. По закон няма как лицето да не присъства на изземването. Когато се обискира движимо или недвижимо имущество, то трябва да присъства на обиска”, допълни прокурорът, след като същото каза и вчера на извънреден брифинг.

Всъщност истината е, че за броенето и отбелязването в протокола на банкнотите с поредните им номера и пр. действия законът е предвидил да се извършват пред поемни лица. Но тезата вчера на прокуратурата и на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев бе, че по този начин са се подсигурили срещу това - евентуално обвиняемите да твърдят, че им е направена постановка.

"Трябвало е да се извърши процедура по съобщаване на изменение на общ устройствен план, което е работа на местната администрация и отнема две седмици максимум. Според нас тази процедура съзнателно не е извършвана вече повече от година и инвеститорът е подал жалба към общинските съветници, не са предприети мерки от община "Младост". Подкупът е поискан чрез посредник, който също е обвиняем - бивш кмет на община."

Това пък сподели Гешев вече в ефира на БНТ.

Става въпрос не за изолирано деяние, а за десетки случаи и за тенденция и тази тенденция не е тайна за никого в Софийска голяма община, каза прокурорът, повтаряйки казаното вчера на пресконференция. Тя не била тайна и за "всеки, който се е докоснал до община "Младост".

"Сега разбрах какво означават проблемите на живото предаване", каза Гешев на Иво Никодимов (бивш криминален репортер, б.р.), шегувайки се в типичния си стил.

Според обвинителя, който е отявлен любимец на Сотир Цацаров, днес наблюдаващите прокурори ще решават дали да бъде поискан постоянен арест за Десислава Иванчева, нейната заместничка и посредника при предаването на подкупа - бившия кмет на района Петко Дюлгеров.

Той обясни, че преговорите за подкупа са траели повече от 3 месеца, не е бил единичен. От 1 млн. евро след пазарлък се стигнало до 500 000 евро, а за първоначална цена на един обект са били договорени 250 000 евро. Дадените онзи ден €70 000 са първата вноска, а иначе за плащане на сумите е направена програма във времето - според хода на разрешителното за строителство.

Той бе категоричен, че се изключва версията за подхвърляне на парите в колата на кметицата. Всичко е документирано със СРС-та, има и личен обиск на кмета на "Младост", има достатъчно доказателства, че парите не са подхвърлени. Те са били белязани с вещество, което е намерено и по нея, засега това са фактите, съдът ще прецени дали са виновни, каза още Гешев.

"Тука от няколко дни ми се обаждат приятели и ме питат на кои места се подхвърлят 70 000 евро, да си оставят отворени колите и те", не можа да се сдържи и се пошегува втори път Гешев.

След което явно специално за зрителите уточни, че "това е в рамките на шегата".

Парите били 4-5-годишни заплати на един магистрат и затова звучи несериозно да се подхвърлят, изведе логика Гешев.

А пред бТВ бе доброжелателно саркастичен, при това съветвайки защитата и обвиняемите:

"Надявам се адвокатите и обвиняемите да минат на по-сериозни версии...

...Според мен тези версии (за подхвърлянето, б.р.) са несериозни за всеки поне със средно ниво на интелигентност“, каза Гешев.