С решение от 17 април т.г. тричленен състав на ВКС оставя в сила 30-годишната присъда затвор на Иван Николов, който закла възрастно семейство роми и рани още двама през 2016 г. Това съобщават от ВКС, като поясняват, че присъдата е окончателна.

В нощта срещу 6 ноември 2016 г. Иван избира произволна къща на ул. "Дунав" и заколва двама съпрузи от ромски произход на по 70 г. След двойната екзекуция Николов беше оставил кървави следи до дома си, за да бъде открит от полицията. Тъй като часове след престъплението никой не го потърсил, на следващата сутрин той простреля с ловна пушка две жени и така попадна в ръцете на полицията.

В съда Николов демонстрира неадекватно поведение, заради което беше настанен в лечебно заведение. Близки на убитите твърдяха, че той е част от група, решила да убива роми.

Петорна съдебнопсихиатрична и и психологическа експертиза тогава доказаха, че 30-годишният мъж може да отговаря за постъпките си и може да бъде съден.

След като първата инстанция даде на мъжа 25 г., Пловдивският апелативен съд му даде 30 г. Сега ВКС потвърждава изцяло решениета на ПАС, увеличени са и размерите на част от присъдените обезщетения по предявените граждански искове.

Николов е признат за виновен н сравнително рядката квалификация: ал. 116, ал. 1, т. 4, т. 6 и т. 11 от НК - убийство по расистки подбуди на повече от едно лице по особено мъчителен начин за убитите и с особена жестокост. Със същата присъда е признат и за виновен в извършването на престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 4 и т. 12 от НК - нанасяне на леки телесни повреди на повече от едно лице по расистки подбуди.

Производството е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият е признал изцяло фактите от обстоятелствената част на обвинителния акт (т.е. облекчава нещата за осъдения, съдът е длъжен да намали наказанието с 1/3 - б.р.).

„Подсъдимият Николов е извършил типично престъпление от омраза, като е умъртвил видимо възрастни хора, с които не е имал никакви взаимоотношения и битов конфликт. Начинът на извършване на престъплението демонстрира изключителна степен на бруталност и свирепост, които отричат напълно  социалното общуване и съжителство“, пишат съдиите.

Върховните магистрати подчертават, че воден от своите установени стереотипи (открито противообществени) и желание за себеизтъкване, той е нарушил изконното човешко право на живот на двама души, които не са били в състояние да се защитят поради своята възраст.

„Деецът не е проявил никакво съчувствие, напротив, той е извършил престъплението безмилостно, с ожесточение, което не познава предел“, пише в решението на ВКС.