Двама евреи са били обиждани и нападнати от трима мъже в Берлин, предаде Асошиейтед прес. Мъжете са носили традиционни еврейски шапчици и са били нападнати пред дома на единия от пострадалите. Това е пореден пример за антисемитска атака в Германия, посочи "Дойче веле".

Две еврейски организации разпространиха видеозапис на атаката, заснет от единия пострадал. На клипа се вижда как млад мъж напада снимащия, крещейки "яхуди" ("евреин" на арабски). Лидерът на една от организациите, Йозеф Шустер, коментира:

Вече трета година предупреждавам, че е опасно да се ходи с традиционно еврейско облекло в арабски квартали.

Този случай показва, че антисемитизмът в Германия е достигнал още по-високо ниво, констатира медията. Канцлерът Ангела Меркел осъди действията на нападателите:

„Антисемитизмът е започнал да се разпространява сред гражданите на Германия и също в населението с араби квартали. Правителството ще направи всичко по силите си, за да предотврати подобни атаки в бъдеще“, коментира Меркел пред журналисти.

Асошиейтед прес допълва, че броят на антисемитските атаки в германската столица е достигнал 950 през последната година. Органите на реда са стигнали до извода, че голяма част от атаките са извършени от крайнодесни групи, но според еврейските организации антисемитските настроения са започнали да се разпространяват и сред мюсюлмани.