Не е изключено Русия да използва ядрено оръжие при хипотетичен конфликт с НАТО.

Това заявил британският военен анализатор Джъстин Бронк при слушания в парламента в Лондон. Те бяха пред Комитета по отбрана при Камарата на общините.

При евентуален ограничен военен конфликт на руското ръководство ще му бъде необходимо на всяка цена да избегне разрастването му, смята Бронк. И то може да прибегне или до заплаха с ядрено оръжие, или дори до удари с тактическо ядрено оръжие с относително малка мощност.

Слушанията се състояли на 17 април. Те били посветени на сигурността най-вече на балтийските страни.

"Нямам абсолютно никакви съмнения, че Русия никога няма да инициира конфликт с НАТО, който по нейни изчисления може да продължи повече от две седмици. Ако тя започне такъв конфликт, неизбежно ще загуби, защото НАТО има огромно преимущество в промишлените и човешките ресурси и в крайна сметка в способността да гарантира подкрепа за силите си в конфликта", изтъкнал Джъстин Бронк.

"Затова при планирането им е необходима възможността бързо да спрат конфликта. Те трябва или бързо да постигнат целите си и след това бързо да се "окопаят" и да заявят, че на всички опити за отвоюване на превзетото ще има ядрен отговор, и да чакат дали Западът ще отстъпи, или, ако неочаквано се сблъскат с незабавен и неприятен отговор, да използват ядрен заряд, по-слаб от 1 килотон", допълнил специалистът.

По негови оценки така Москва получава възможността "убедително да заплашва с превръщането на конфликта в ядрен", но да го прави в такива рамки, че страните от НАТО вероятно ще сметнат за несъразмерно да отговорят със "стратегическо, помитащо градове ядрено оръжие".

"Или дори да изстрелят една ракета по отделна военна цел. Работата е там, че ядреният арсенал на Запада, включително на Великобритания, в огромното си мнозинство се състои от междуконтинентални балистични ракети", казал още Бронк.

И добавил, че САЩ разработват тактически ядрени боеприпаси с висока точност за бъдещо разполагане на невидимите си бомбардировачи Б-21 и изтребители Ф-35.

Перспективата от появата на ескадрили от такива самолети по летищата близо до руските граници много тревожи Москва.

Разсъжденията на Джъстин Бронк били в отговор на въпрос на председателя на Комисията по отбрана Джулиан Люис. Депутатът попитал как трябва да бъдат разбирани руските изявления за ядреното оръжие - като инструмент за ескалация или деескалация.