Новоразкрити документи показват, че австрийският доктор Ханс Аспергер, на когото е наименуван "Синдромът на Аспергер", е работил по програмата за евтаназия на нацисткия режим в Австрия, съобщи Би Би Си. Информацията е била разкрита, след като историци отворили неизвестни досега документи. 

Докторът е изпращал деца със сериозни увреждания във виенската клиника Am Spiegelgrund, където умирали от глад или били инжектирани със смъртоносни наркотици. Мъчението над децата е било част от програмата за евгеника на Третия райх, чиято цел е била "да изчисти" населението от хора с увреждания и хора от други раси. В клиниката са били убити 789 деца, допълва Би Би Си. 

След разглеждане на документите медицинският историк Хервиг Чех заключва, че Аспергер "е легитимирал публично политиките за расова хигиена, включително и принудителната стерилизация". Чрез лояността си към нацисткия режим той бил възнаграден с кариера, пише в. "Телеграф". Въпреки че не е бил член на нацистката партия, неговият ментор Франц Хамбургер е описвал тяхната идеология като ключов елемент в педиатрията. 

Ханс Аспергер е смятан за водещ учен в сферата на аутизма. Със своята практика и изследвания, той е обявен за герой в медицината. По време на нацистката окупация в Австрия се вярваше, че е защитил своите млади пациенти и ги е спасил от заплахите на нацистката партия. В реч във Виенския университет през 1980 г. той заявява, че е бил преследван от Гестапо за това, че е отказвал да им предаде деца с увреждания. 

Синдромът на Аспергер е психично разстройство от аутистичния спектър. За него са характерни значителни трудности в социалното взаимодействие, общуване и поведение на пациентите. Деца със синдрома на Аспергер развиват относително своите езикови и познавателни способности. Австрийският педиатър описва за първи път заболяването през 1944 г., но терминът "Синдром на Аспергер" бива въведен в медицината чак през 1981 г.