Сирийската противоракетна отбрана е задействана едва след като изстреляните от САЩ, Великобритания и Франция ракети вече са поразили целите си при атаката в събота. Това съобщава "Дейли бийст", като се позовава на източници от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Режимът на Асад е изстрелял само две ракети преди края на съюзническия обстрел, като и двете са пропуснали целите си.

Непосредствено след атаката срещу инсталациите за производство на химически оръжия, Главното оперативно управление на руския Генерален щаб съобщи, че сирийската противоракетна отбрана, която е руско производство, е свалила 71 от 103-те крилати ракети, изстреляни от САЩ и техните съюзници.

Всъщност силите на режима в Дамаск са изстреляли общо 40 ракети, 38 от които след края на атаката на Вашингтон, Лондон и Париж, твърди изданието.

Нито една от руските ракети земя-въздух S-400 Триумф и S-300, разположени в Сирия, не е изстреляна в събота, заяви по-рано ген. лейт. Кенет Макензи, съветник по отбраната на американския президент.

Не е изненадващо, че системите за противоракетна отбрана на Сирия, произведени в края на Студената война, не постигат никакъв успех срещу усъвършенствани маневрени оръжия като ракетите с разширен обхват на действие на САЩ (JASSM-ER), отбелязва "Дейли бийст". Американските JASSM-ER и "Томахоук", френските SCALP и британските "Сторм шадоу" са създадени с цел да затрудняват системите за противоракетна отбрана на противника. Те летят ниско и не излъчват топлина по време на полет, което ги прави особено трудни за засичане от радарите.