Ирак нанесе днес въздушни удари по позиции на терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия, предаде Ройтерс.

Това стана седмица, след като премиерът Хайдер ал Абади заяви, че страната му ще се отбранява срещу военни заплахи от другата страна на границата.

Бойни самолети Ф-16 на иракските ВВС навлязоха в небето над Сирия, за да нанесат ударите, след координириране с правителството на Башар Асад, съобщи военен говорител в Багдад.

"Ударите срещу бандите на "Ислямска държава" на сирийска територия е заради опасностите, които същите банди представляват за територията на Ирак, и е доказателство за подобрените възможности на нашите въоръжени сили", каза говорителят.

По-рано през този месец Абади заяви, че Ирак "ще предприеме всички необходими стъпки, ако те заплашват сигурността на страната", като имаше предвид джихадистите, които само допреди три години владееха една трета от Ирак.

Премиерът обяви окончателна побета срещу терористичната групировка през декември 2017 г., но че тя все още е заплаха в анклави по границата със Сирия и продължава да атакува от засада, да извършва убийства и атентати в цял Ирак.