Фондацията на Джордж Сорос "Отворено общество" ще закрие своето представителство в Будапеща и ще премести в Берлин офиса за дейностите си в Източна Европа. Това съобщи вчера австрийският вестник "Пресе", цитиран от Ройтерс. 

Унгарският новинарски сайт 444.hu писа, че до 31 август будапещенският офис на "Отворено общество" ще бъде закрит и преместен първо във Виена, а после в Берлин. Засега няма официално потвърждение от клона в Будапеща или от централата в Ню Йорк на фондацията.

Агенцията припомни, че премиерът на Унгария Виктор Орбан, който назовава политическата си доктрина "нелиберална демокрация", отдавна е във вражда с мрежата от неправителствени организации (НПО) на Сорос, които прокламират либералните ценности по света.

Орбан коментира днес, че очаква конфликтът му с либералната идеология на фондация "Отворено общество" да продължи въпреки решението ѝ да напусне Унгария.

"Може би ще ме разберете, ако не роня крокодилски сълзи", каза той в ефира на местно радио, попитан за напускането на фондацията на американския финансист Джордж Сорос. Орбан добави, че ключовият въпрос, по който има разногласия със Сорос - миграцията, ще остане начело в европейския дневен ред.

На срещата на върха на европейските лидери в края на юни трябва да бъдат направени големи промени в начина, по който континентът се справя с миграцията, каза той и добави, че такива решения трябва да бъдат взети след изборите за Европейски парламент през 2019 г., за да е сигурно, че избирателите на ЕС имат думата по въпроса. 

Преди парламентарните избори, на които партията на Орбан "Фидес" спечели абсолютно мнозинство след антиимигранска реторика, в парламента бе внесен законопроект. Той предвижда 25-процентен данък върху чуждестранните дарения за НПО, които подкрепят имиграцията, и възможност за закриване на фондация, ако властите преценят, че заплашва националната сигурност. И сега от "Фидес" се заканват, че ще продължат борбата със сдруженията, които отстояват правата на мигрантите, пише БТА.