Пентагонът се включи официално в хиперзвуковата надпревара, след като натовари американския производител "Локхийд Мартин" да разработи първата ракета, способна да лети пет пъти по-бързо от скоростта на звука, предаде Франс прес.

Пентагонът обяви вчера, че ще сключи с "Локхийд Мартин" договор на стойност до 928 милиона долара за неограничен срок. Предприятието ще бъде натоварено с разработката и изпробването на хиперзвукова ракета "въздух-земя".

Новият началник на отбранителните изследвания в Пентагона Майкъл Грифин съобщи във вторник, че хиперзвуковите ракети ще бъдат приоритет номер едно на американската отбранителна промишленост.

"Най-големият технически напредък на нашите противници беше разработената от Китай много усъвършенствана система за конвенционални удари с радиус на действие от хиляди километри", заяви той пред Конгреса.

Със сегашните технически възможности на САЩ "няма да ги видим да идват", предупреди той, добавяйки, че след като ракетите бъдат засечени от американските противоракетни системи, "ще имаме много малко време за отговор".

Пекин наскоро обяви, че китайски учени строят аеродинамичен тунел, целящ да позволи разработването на самолети и ракети, способни да летят със скорост над 12 000 км/ч, или 10 пъти повече от скоростта на звука, припомня АФП.

В началото на месец март руският президент Владимир Путин обяви, че Русия разполага с нови оръжия, които определи като непобедими. Сред тях са и нови хиперзвукови ракети. Малко по-късно Москва съобщи, че изпитанията на хиперзвуковата ракета "Кинжал" са преминали успешно.