"Ако ме питате дали се страхувам – не, не се. Но аз съм миролюбив човек и считам, че всичко против, което имаме, трябва да се изчисти.

Дали са преминали границите? Да, продължавам да считам това!"

Така тази сутрин вицепремиерът по правосъдна реформа Екатерина Захариева отговори в Нова тв на въпрос - страхува ли се, след като вчера откровено бе нападната от главния прокурор Цацаров в синхрон с шефа на "Антикорупция" Пламен Георгиев.

Клуб Z припомня, че Захариева си позволи да изрази мнение, че "границите са попреминати" по повод многочасовото излагане на кметицата на "Младост" на тротоара в центъра на София при ареста й. Вчера Цацаров, който е в Италия, даде интервю по телефона, колкото да попита - позиция на цялото правителство ли е това за преминатите граници. И да натърти по адрес на Захариева, която си позволи да спомене думата анализ, че:

"Няма как обаче тя или който и да е друг представител на изпълнителната власт да има участие в анализа на доказателствата по това дело, което по закон е правомощие само на наблюдаващите прокурори." Нещо, за което бившата правосъдна министърка едва ли има нужда от правна консултация...

"Много рядко някой се кара с главния прокурор", отбеляза тази сутрин водещият в Нова телевизия Виктор Николаев.

Освен че заяви, че не я е страх, Захариева поясни, че изказването й е било по-дълго и било в отговор на журналистически въпрос.

"Разбира се, че уважавам работата на колегите, които разкриха и са работили за разледване и разкриване на това престъплентие – което, разбира се, ще каже съдът", продължи вицепремиерката и външен министър.

Да, тя знаела, че арестуваната трявало да стои толкова дълго, защото изискванията на НПК са такива, поясни Захариева. Както и напомни, че година е работила по препоръките след международния анализ на прокуратурата - да се облекчи процедурата в НПК за събиране на доказателства.

Захариева сякаш рязко е премислила и за "анализа":

"Говорих за такъв анализ на доказателствата - дали е трябвало да бъде с белезници, дали е трябвало да седне и т.н.

Това е много похвално, но това не означава, че не трябва да правим анализ на ситуацията - да видим какво сме допуснали. Аз като вицепремиер искам да показвам резултати в борбата с корупцията – но не означава, че не трябва да си направим анализ." 

След което заяви, че не харесва, когато нещата се представят в черно-бяло.

"Нали не е тайна за никой, че тази община определено не беше добре. Много пъти са получавани сигнали и Столична община е обвинявана, че неща се слагани на трупчета...

О, изцяло съм съгласна, че стига пътни карти – време е за дейстие", заяви Захариева по повод другото изказване на обвинител № 1, че било време "за действиее", а не за пътни карти. (макар че Захариева стана мишена, защото поставя под въпрос процедурата по задържане при случая, а не съществото - дали да се ловят корумпирани, б.р.).

Те се чували с Цацаров за последно покрай случая с Желяз Андреев, иначе ще се радва да се видят с него.

- Не бива наистина да приемаме всичко като лична нападка, напротив – това е начин да ставаме по-добри - миролюбиво предложи Захариева.

- Това лична нападка ли беше - попита я Виктор Николаев.

- Ами не знам – питайте г-н Цацаров. Аз лично не съм изразила позиция, която да отговаря на целия кабинет, защото не сме го обсъждали на МС.