Поредната порция пререкания по линията президент - заместник-председател на ГЕРБ дойде този път от Монтана, където Румен Радев днес е на посещение. Държавният глава коментира изявите на Цветан Цветанов от сутрешните блокове, където последният отново настоя на тезата си, че президентската институция гледала на Изток, а не на Запад. 

Формалният повод стана вчерашният Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), който заседава на "Дондуков" 2. Цветанов обвини президентската институция, че в предварително изготвеното от експертите на Радев становище чернова се подчертава, че "създадената ad hoc коалиция" между трите страни, която нанесе удари в Сирия "без резолюция на ООН", създава напрежение в региона. Тезата на Цветанов е, че тази позиция се разминава драстично с тази на страните от ЕС и НАТО, които подкрепиха действията на трите държави срещу Асад заради използването на химическо оръжие. Зам.-председателят на ГЕРБ директно обвини Радев, че е формулирал курс към излизане от ЕС и НАТО.

"Неслучайно настоявам за по-добро образование. Явно господин Цветанов по-трудно осмисля това, което чете, но най-лесният начин да окарикатурим европейската идея е тя да се асоциира с хора, които от сутрин до вечер декламират някакви европейски ценности, без да са много наясно какво означават", отвърна днес задочно и не без известна ирония Радев от Монтана. 

И подчерта, че не търсел конфликт, а сътрудничество в името на добруването на България. По отношение на проекторешението от заседанието на КСНС допълни, че "винаги предлага проект, който да съдържа основната теза".

"Ако някой има някакви притеснения, да ги сподели - ще ги приемем. Ако някой има някакви други притеснения, да ги сподели - ще ги приемем", каза държавният глава и отново посочи, че не вижда нищо нередно в посочената декларация за Сирия.

"Не е достатъчно само да рецитираш "това е нашият евроатлантически път", но да бъдеш лоялен към тези съюзници. Може да предлагаш национален план за повишаване на разходите за достигане до 2% от БВП (какъвто е ангажиментът ни към НАТО до 2024 г., б.р.) – министър Каракачанов го внесе в началото на тази година – и в същото време правителството на господин Цветанов да приема – само предния ден - средносрочна бюджетна прогноза, която рязко се отличава от този план и там за 2019-а има 130 милиона по-малко, за 2020-а 280 милиона, за 2021-а – 250. Ако тук се заблуждаваме, нека не заблуждаваме нашите съюзници", хвърли ръкавицата Радев по отношение на ангажимента ни към евроатлантическите партньори за модернизация на армията.

Цветанов атакува и предизборната кампания на Румен Радев - въпреки че от нея мина близо година и половина. Поводът - думи на държавния глава отпреди няколко дни, че държавата се управлява на тъмно. Според зам.-председателя на ГЕРБ "спонсори" на кампанията на Радев били хора, които са на социални помощи, и призова за "разследване". 

"Моята предизборна кампания отдавна е осветлена и всички документи са на сайта на Сметната палата. Ако някой трябва да се притеснява от миналото, това е най-вече господин Цветанов", намекна в отговор Радев.

Но не посочи от какво точно трябва да се притеснява заместникът на Бойко Борисов в партията.