"Цветанов вече няколко пъти отправя неприкрити обвинения в държавна измяна. Трябва да внимава с речника си, защото това не са думи, които могат да се хвърлят на вятъра."

Така заместник-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков взе отношение от името на левицата в ескалиращия с часове спор между президента Румен Радев и заместника на Бойко Борисов като лидер на ГЕРБ - Цветан Цветанов.

Както Клуб Z писа, след провелия се в четвъртък Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) Цветанов обвини президента в опит да изкара България от ЕС и НАТО, а тази сутрин пред бТВ доразви тезата си, като посочи, че държавният глава откровено гледал на Изток вместо на Запад и имало съмнения, че служи на други държави.

"Изказването на Цветанов след КСНС е поредното упражнение в политическо интригантство към президента. Надали някой сериозно може да си помисли, че това е вярно", заяви Зарков.

Според него единственият човек, който поставя въпроса за ориентацията на България в геополитически аспект, е самият Цветанов.

"Вместо да коментира изявленията на президента Радев, да коментира изявленията на коалиционния си партньор Волен Сидеров от Русия", каза още народният представител.

Вероятно става въпрос за изявите на лидера на "Атака" от Крим, където той заяви вчера, че Крим не е анексиран или окупиран от Русия - обратното е хибридна пропаганда. Преди това Сидеров бе "наблюдател" по време на преизбирането на Владимир Путив и тогава заяви, че начинът, по който е проведен вотът в Русия, е бил за пример. 

"Президентството излезе с документи - както работен документ, така и финалния, който е приет. Всеки един може да прочете и да си направи сметка. Това е умерена и нормална позиция", допълни Крум Зарков.

И пак заяви, че по отношение на последния конфликт в Сирия, породен от ударите на САЩ, Великобритания и Франция, които твърдят, че режимът на Башар ал Асад използва химическо оръжие, "БСП осъжда всяка употреба на химическо оръжие, така както го прави международното право. Такава обаче трябва да бъде доказана и едностранните действия не помагат", допълни обаче соцдепутатът.

Паралелно Цветанов също говори в кулоарите, за втори път днес. Той повтори тезите си от сутринта, след което ги и доразви. По думите му, откакто Румен Радев е държавен глава, евроатлантическите ни партньори вече ни нямали доверие.

"С координираните действия между БСП и президентската институция, всички тези коментари, послания и изказвания през последните година и няколко месеца, нямаме необходимото доверие пред евроатлантическите партньори, което имахме преди избора на Румен Радев като президент", посочи Цветанов.

И похвали ДПС, и в частност лидера Мустафа Карадайъ, който по време на КСНС също реагирал като представителите на ГЕРБ по адрес на предложеното от президентството проекторешение. Цветанов пак призова за разследване на финансирането на президентската кампания на ГЕРБ.

Самият Карадайъ обаче не се изказа толкова ласкаво за изявлението на Цветанов.

"ГЕРБ са длъжни да отговорят на въпроса за влиянието на тази коалиция върху националната сигурност и евроатлантическата ориентация на страната. Те твърдят, че са евроатлантици, а за партньори имат явни евроскептици."

Вътрешният министър Валентин Радев бе питан дали счита проекта на президента за "проруски".

""Проруски" е силна дума, но имаше неща, които не съвпадаха с обективната оценка. И те самите го казаха, затова е чернова, която трябва да обсъждаме там."

Проектостановището от КСНС, което стана повод за нова порция престрелки между управляващи и президент, може да видите ТУК.