И тримата задържани по обвинение за подкуп от 70 000 евро настоящи и бивши ръководители на район "Младост" остават в ареста. Това постанови съдия Пламен Панайотов от СпНС, който чете определение след продължително дело днес.

Тъй като и тримата - кметицата Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров, са с чисто съдебно минало, постоянен адрес и пр., съдът стъпи на обоснованото предположение, че те са съпричастни към престъплението, в което ги обвиняват. Т.е. - че събраните от прокуратурата доказателства на този етап звучат убедително.

Втората причина е в тежестта на обвиненията, която по принцип се презюмира, когато лицето е обвинено за нещо над 10 години. Членът, по който засега отговарят тримата - подкуп в особено големи размери, предвижда от 10 до 30 г. затвор, конфискация на имущество и забрана за заемане на длъжности.

Една от странностите е, че има протокол, че 70-те хиляди евро подкуп са върнати от КПКОНПИ на предприемача Александър Ваклин. Това стана ясно днес по време на съдебното заседание по гледане на мярката за неотклонение на тримата. Парите са върнати от служител Деньо Денев, който хем е свидетел, хем работи в КПКОНПИ, хем има данни, че с още двама свидетели (служители) наблюдавали срещи между тримата - нищо, че антикорупционната комисия няма проследяващи правомощия. 

"Ние нямаме предмет на престъплението. Предметът на престъплението не е доказателство вече, защото него го няма – той е върнат на свидетеля Ваклин", каза адвокат Мариана Тодорова, която защитава Биляна Петрова.

"Върховният касационен съд има богата практика по въпроса - наказателно дело без основното доказателство", каза и Марин Марковски, който е адвокат на самата Иванчева.

Това обаче импонира на казаното от прокуратурта и КПКОНПИ на извънредна пресконференция, че 70-те хиляди евро са били на изнудвания бизнесмен.

Положението не се проясни повече от изказването на прокурор Илиян Рангелов: че прокуратурата не е връщала парите и са по делото (но от протокола, цитиран от адвокатите, става ясно, че ги е върнала КПКОНПИ - б.р.).

Марин Марковски допълни, че едно веществено доказателство може да го няма по делото, а да се снима - каквато вероятно ще е тезата на разследването - само ако не може да се приложи, т.е. - ако става въпрос например за скала.

Това обаче не е единствената странност по делото.

"От изявите на прокуратурата стана ясно, че има по жабката малко вещество (светещия агент, с който се бележат банкноти, б.р.). Аз искам да попитам: когато се броят парите, как се броят - удряш си главата в жабката ли?"

Това каза още по-рано днес Марковски по време на пледоарията си в опит да изведе клиентката си Иванчева от ареста. Марковски приведе в нейна полза и изявленията на строителния предприемач Александър Ваклин - че се е срещал със самата кметица само веднъж и "тя се държала отвратително".

"Когато един кмет иска да вземе пари, той трябва да бъде поне малко любезен - каза Марковски. - Един кмет може да взема преписката, може да пречи, но в никой случай не може да се кара на този, който е дошъл да му губи времето."

Освен назад по дясната длан Иванчева имала светещо вещество и по носа. И тъй като нямало отпечатъци по банкнотите, единственият извод е да ги е броила с нос.

Другата - Биляна Петрова, имала индикиращото вещество по горната страна на пръстите на лявата и дясната ръка, а също около устата и по деколтето на дрехата.

Спецсъдът гледа дело за мярка за неотклонение. Всичко започна с почти невиждано шоу с кметицата и заместничката й Биляна Петрова. Двете са в стъклен "аквариум" на зала 5, предвиден за най-опасните престъпници, който дори и съдебните репортери не си спомнят кога за последно е използван.

За да се чува, отвътре двете крещят, че не им се дава възможност да говорят с журналисти, че не са вземали пари, не са ходили в мола на Околовръстното и че не е вярно, че са "светили" с подкупа от 56 000 евро. Те казаха, че крайната цел е да не се явят на местните избори през 2019 г.

"И за нас е тайна как парите се оказаха в колата", каза Десислава Иванчева.

Собственикът на фирма "Ваклин груп" - Александър Ваклин - е човекът, който ги е натопил с подкуп, казаха още двете. Според тях единствено вярно е, че те е трябвало да строят детска площадка в "Младост", но това е било доброволно.

Александър Ваклин

"Не ни е дал нито пари, нито е върнал", каза Иванчева.

Тя заяви, че са ги ударили преди изборите умишлено. И посочи Румен Русев - зам.-кмет по строителството - като организатор на всичко, защото искал да заеме поста й.

"Това, че са намерени пари, няма общо с нас", пише на бележка, която кметицата си бе подготвила в ареста.

В нея се казва още, че ще й поискат парична гаранция, която тя не може да внесе, и твърди, че "посредникът" при подкупа, за който е задържана - бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров (в бележката е съкратено името на "Дюл.") и Ваклин се познавали. 

Вътре тя казва, че сумата е подхвърлена.

"Има доста инвеститори, които могат да потвърдят, че не сме искали пари, а само детски площадки", разчита се още на листчето.

Въпреки това обаче, когато прокуратурата започна изложението си, мотивиращо искането за "задържане под стража", стана ясно, че освен по самите ръце на кметицата следи от бележещото вещество, което се вижда на UV светлина, тя е оставила и по шофьорската седалка, и по сенника откъм шофьорското място (именно кметицата е карала в момента на спирането на колата, б.а.).

След като самото дело започна, съдия Пламен Панайотов попита Иванчева свалили ли са й белезниците, а вместо нея отговори адвокатът й Марин Марковски:

"Те ги слагат само на улицата, г-н съдия."

По-натам в пледоарията си Марковски каза, че клиентката му Иванчева е жертва на беззаконие. И че това, че е държана от 10,30 ч до 18 ч на улицата да бъде снимана, е и психологическа атака - за да признае деяние, което не е извършила. 

Александър Ваклин е крупен инвеститор в имоти, изпълнява и проект до Околовръстния път и също е имал пререкания с кметицата. Още ден, преди тя да съобщи името му като "подадел на сигнала", самият Ваклин е отрекъл пред "Капитал" подобна версия с думите: "Няма защо да я харесвам, но не аз съм подал сигнала до прокуратурата. Браво на този, който го е направил." Днес пред "Труд" обаче не отрича така категорично.

В пледоариите на адвокатите (които са запознати с обвинението, б.р.) Марин Марковски споменаваше името му, като го наричаше "Ваклинов". Той каза, че извършеното от предприемача деяние е "провокация към подкуп", което е престъпление по НК.

Марин Марковски поиска кметицата да бъде освободена веднага и каза, че тя е там, защото пречи на огромни интереси - инвеститорите, които искат да строят в "Младост".

Самата Иванчева се възпозва от правото си да вземе думата за съвсем кратко изявление:

"Нямам намерение и не съм имала намерение да се укривам. Достатъчно съм разпознаваема и за хората, те могат да ме открият по всяко време", заяви тя.

Съдията ще се произнесе по-късно тази вечер. 

Докато тече мярката за неотклонение, профилът на Десислава Иванчева във фейсбук беше активен. В него се появи съобщение: "От пледоариите разбрахме, че Александър Ваклин е дал 70 000 евро на следовател на 2 април, а самият Ваклин посочил в показанията си, че подкупът му е поискан на 13 април!!!"