Руски кораби докарали таен товар в сирийското пристанище Тартус, съобщи австралийският сайт News.com.au, като се позова на непотвърдена информация от проправителствени източници в Дамаск.

Товарът се сваля на брега под прикритието на димна завеса и аерозолен газ. Целта е дейността да остане скрита за любопитните погледи и сензорите на спътниците и дроновете.

Не се знае какво точно са докарали руските кораби. Военни анализатори и наблюдатели ги проследили да преминават пред Босфора в Средиземно море през последните няколко дни.

Ширят се обаче слухове, че нс тях в Сирия пристигнали ракети прехващачи С-300, радарите им и верижни превозни средства. Такава система е в състояние рязко да подобри способността на Сирия да сваля западни и израелски ракети, както и бойни самолети.

Ако предположенията се окажат верни, това ще бъде поредната ескалация на конфликта в арабската страна, отбелязва News.com.au.

 
Твърди се, че Русия вече е продала ракети С-300 на Иран. Един стандартен комплекс от този тип е в състояние да изстреля едновременно до 6 ракети. Всяка от тях моге да бъде направлявана близо 200 километра до целта.

Миналата седмица Сирия използва доста по-стара, но модернизирана руска ракетна система, за да повреди израелски F-16, докато той нанасяше въздушен удар на нейна територия.

Има само един начин да бъде отговорено на Сирия, ако тя притежава С-300, отбелязват израелски медии. Той е тяхното взривяване.

Такива действия могат да ескалират още повече 7-годишната гражданска война в Сирия и да пренесат конфликта в съседните държави, както и в Русия и САЩ.

През февруари се появиха съощения, че близо 200 руски наемници са били убити или ранени при контраатака на американците с цел защита на обект, който войските на САЩ контролират заедно с кюрдските сили, край град Дейр аз Зур на река Ефрат.

По-късно Москва разположи два от най-модерните си невидими изтребители на контролираното от нея военно летище в базата "Хмеймим". Това увеличи още повече опасенията от бъдещи сблъсъци между руснаците и прозападната коалиция в Сирия.