Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков опроверга съдържащите се в спомените на бившия шеф на ФБР Джеймс Коми "подробности" за един разговорите между лидерите на Русия и на САЩ - Владимир Путин и Доналд Тръмп, предаде ТАСС.

"Ако така пише в книгата, значи най-малкото тази част (от нея) не отговаря на истината", заяви прессекретарят на руския президент, помолен да коментира медийни съобщения.

В записки на Коми, включени в неотдавна излезлите му мемоари, се говори за притесненията на Тръмп от недоказаните твърдения, че е бил с проститутки при посещение в Москва през 2013 година, писа в днешния си брой "Вашингтон пост". Тръмп неколкократно отрекъл това да е вярно и поискал от Коми помощ, за да опровергае тези твърдения. Същевременно си спомнил как Владимир Путин му казал, че Русия има най-хубавите проститутки.

"Президентът Путин не е могъл да каже и не е казвал подобно нещо на президента Тръмп, още повече с оглед на факта, че преди Тръмп да стане президент, двамата не са общували нито веднъж", увери Песков. 

"Колкото до останалото съдържание (на мемоарната книга на Коми), не се наемам да съдя, не съм я чел", добави той.

Няколко седмици преди да накара бившия си съветник по националната сигурност Майкъл Флин да подаде оставка, президентът Тръмп изразил безпокойство за умението му да прави преценки. Това се разбира от бележки, водени от бившия директор на ФБР Джеймс Коми, пише днес в. "Вашингтон пост".

Джеймс Коми.

В 15-те страници се разказва за седем срещи между Тръмп и Коми в седмиците и месеците преди директорът на ФБР да бъде уволнен през май 2017 година. Те включват разговор в "Тръмп тауър" за твърденията, че Тръмп е бил с проститутки в Москва, вечеря в Белия дом, на която Тръмп бил поискал от Коми да му бъде лоялен, и частен разговор в Овалния кабинет, в който президентът бил поискал от Коми да сложи край на разследването срещу съветника по националната сигурност Майкъл Флин за контактите му с Русия. 

Записките на Коми са от негови разговори с Тръмп и описват събития, които бившият директор на ФБР представи на изслушване пред Конгреса и включи в неотдавна публикуваните си мемоари, посочи "Файненшъл таймс". Те са ключови доказателства в разследването дали Тръмп е възпрепятствал с действията си разследването за предполагаемата намеса на Русия в американската политика.

В една от записките се говори за притесненията на Тръмп от недоказаните твърдения, че е бил с проститутки при посещение в Москва през 2013 година. Тръмп неколкократно отрекъл това да е вярно и приканил Коми да му помогне да опровергае твърденията, като същевременно си спомнил, че руският президент Владимир Путин му казал, че Русия има най-хубавите проститутки.

В друга бележка Коми описва как Тръмп казал, че Флин "има сериозни проблеми със способностите си за преценка". Президентът обвинил Флин, че не му сигнализирал навреме за поздравително телефонно обаждане от световен лидер, заради което Тръмп върнал много късно обаждането, пише "Вашингтон пост".

Генерал Майкъл Флин.

САЩ явно съзнателно създават спънки на руските пилоти в получаването на американски визи, липсват обективни причини за подобно развитие на ситуацията, коментира още Дмитрий Песков. Говорителят на Кремъл анализира съобщение на руското външно министерство вчера, според което въздушните връзки между Русия и САЩ може да бъдат прекъснати заради проблеми с визите, издавани на руските пилоти. Понякога за визи се чака до 250 дни, което обезсмисля искането им. 

"Аерофлот - единствената компания, изпълняваща редовни преки полети между Русия и САЩ, може би ще бъде принудена да ги спре, защото екипажите срещат все повече трудности при получаването на американски визи", се казва в прессъобщението цитирано в руски медии. 

Говорител на компанията уточнява, че екипажите й срещат спънки главно защото не могат да си запишат час за интервю.

Щатското консулство в Русия обяснява проблемите с недостиг на персонал - след изгонването на руски дипломати от САЩ през септември Москва експулсира в отговор 755 служители от американската мисия, напомня руският печат.

Всички съкращения в американския дипломатически корпус в Русия "изобщо не засягаха консулската секция. Това явно е преднамерено създаване на трудности, което изцяло и напълно тежи на съвестта на нашите американски колеги", заяви Песков, предаде БТА.