Владимир Путин и Доналд Тръмп по никакъв начин няма да позволят въоръжен конфликт между Русия и САЩ. Това увери руският външен министър Сергей Лавров в интервю за РИА Новости.

"Като говорим за рисковете от военна конфронтация, аз съм 100 процента сигурен, че армиите на САЩ и Русия няма да позволят това и, разбира се, няма да го позволят нито президентът Путин, нито президентът Тръмп", изтъква Лавров.

"В края на краищата те са лидери, избрани от своите народи, и са отговорни те да живеят в мир", допълва той.

Дипломат номер 1 на Москва потвърждава, че американският президент е поканил руския си колега на посещение във Вашингтон, като същевременно добавил, че ще бъде щастлив да посети Русия като ответен жест.

Лавров също така изтъква, че Русия е уведомила ръководената от САЩ коалиция в борбата срещу "Ислямска държава", че пресичането на някои "червени линии" в Сирия ще даде основание за ответни действия.

"Те бяха уведомени за нашите "червени линии", включително географски "червени линии" на територията на Сирия. И в резултат на това тези "червени линии" не бяха пресечени", каза руският външен министър.

Русия ще достави обещаните на Сирия ракети С-300 заради нанесените от САЩ, Франция и Великобритания удари през миналата седмица, увери Лавров.

"Сега нямаме никакви морални задължения. Имахме ги, обещахме да не го правим още преди 10 години, мисля, че по искане на известни наши партньори, и взехме под внимание аргумента им, че това може да доведе до дестабилизиране на обстановката. Сега у нас няма такова морално задължение", изтъкна първият дипломат на Кремъл.

Думите му съвпаднаха със съобщението на австралийския сайт News.com.au. Според него от руски кораби в сирийското пристанище Тартус се разтоварвал мистериозен товар под прикритието на димна завеса. Плъзнаха слухове, че това може да са именно ракети С-300.

Лавров за пореден път отхвърля обвиненията, че Русия стои зад отравянето на бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания. Според него, ако някой искал да го направи, изобщо нямало да го разменя срещу заловени на Запад руски разузнавачи.