Ако някога сте смятали, че Messenger (съобщител) не е особено оригинално име за програма, която служи за изпращане на съобщения, Google и Amazon в рамките на дни надминаха очакванията за креативност.

Технологичният гигант, започнал като интернет-търсачка, готви поредна нова чат-програма. За разлика от Talk, Allo, Duo, Hangouts и другите им провали в областта, новата апликация има по-сериозна амбиция от това да е ICQ-то на 2018-та - а именно да замени SMS-а.

Google от месеци тихо работи за това мобилните оператори да възприемат нова технология за съобщения, стандарт, наречен "Универсален профил за богати комуникационни услуги". Целта им е да съберат всички най-добри възможности на софтуера за комуникации в една програма. 

Тя ще се казва "Chat".

Междувременно Amazon обяви пускането на свой собствен браузър, предназначен за бюджетни Android устройства. Той ще е едва 2 мегабайта и ще бъде оптимизиран да работи бързо и на стари и слаби смартфони и таблети.

Новият мобилен браузър ще е изключително опростен, но с всички базови функции - поддръжка на отделни прозорци, поверителен режим на сърфиране, лента с препоръки и списък с най-често посещаваните сайтове. За момента е достъпен само в Индия, но скоро ще бъде достъпен и на други развиващи се пазари.

Името му ще бъде... "Internet".