Бившият пионерски лагер "Артек", построен на брега на полуостров Крим през 1925 г., десетилетия е осигурявал летните ваканции на децата на високопоставените членове на съветската комунистическа партия. Престоят там беше награда само за ученици "с високи постижения" от СССР и страните от Източния блок.

След анексирането на Крим през 2014 г. руското министерство на образованието влага 180 милиона долара в модернизирането на лагера, твърди РИА "Нюз".

А сред гостите на новопостроените съоръжения край брега на Черно море са били и... децата на сирийския президент Башар Асад.

Миналата седмица руски депутат, посетил наскоро Дамаск, казва пред руски медии, че самият Асад е говорил за впечатленията на децата си от лагера, пише Ройтерс. По-късно информацията е потвърдена от директора на лагера Алексей Каспржак. Той коментира, че е научил за самоличността на трите деца едва след като са пристигнали.

В "Артек" миналото лято са били двамата синове на Башар Асад - Хафез и Карим, както и дъщеря му Зеин. Те са били част от група сирийски деца и не са получавали специално отношение, казва пред Ройтерс служител от лагера.

Изборът на дестинация за летния лагер на децата на Асад не е случаен. Неговите лични връзки с управляващите в Москва се засилват след намесата на Русия във войната в Сирия на страната на режима в Дамаск през септември 2015 г. След атаките на САЩ, Великобритания и Франция срещу инсталациите за производство и съхранение на химически оръжия на режима на Асад Кремъл защити съюзника си.