След няколко години Кримският полуостров може да стане най-развитият икономически регион на Русия. Трябва да е най-високотехнологичният. Населението трябва да се увеличи, а туристите да станат в пъти повече...

Това са част от целите в представената тази седмица „Крим: стратегия 2030“. Документът е разработен от Министерството на икономическото развитие на Русия, а министър Вадим Павлов обяви големите цели по време на Ялтенския международен икономически форум.

„Надявам се след някакъв брой години тук наистина да бъде руската Калифорния“, каза Павлов.

Според него Крим може да бъде „най-зеленият“, „творчески“, „свободен“, „икономически развит“ и „високотехнологичен“ регион в Руската Федерация.

Властта в Москва обръща специално внимание на Крим, който присъедини към Русия през 2014 г. след провеждането на референдум, който почти всички останали държави не признават. За ЕС и САЩ Крим е част от Украйна и това доведе до налагане на санкции срещу руски официални лица.

Жителите на полуострова обедняват, както и всички останали хора в Русия. Когато местни хора попитаха преди две години премиера Дмитрий Медведев дали ще има увеличение на пенсиите, той им отговори: „Пари няма. Дръжте се“.

Стратегията предвижда населението на Крим да се увеличи с 500 хиляди души до 2030 г. В момента там живеят 2,3 милиона. Ректорът на Кримския федерален университет проф. Андрей Фалалеев прогнозира нарастване на броя на работещите във високите технологии.

Накъде води мостът?

Властта се надява да постигне тези резултати с масирани инвестиции в инфраструктура. На първо място разбира се е Кримският мост над Керченския проток, който свързва полуострова с останалата част на Русия. Отварянето на моста обаче създава както надежда, така и много опасения.

„Строи се мост и възниква въпросът: Този мост накъде е – от Крим или за Крим? Съседните региони също се конкурират за ресурси, а човешкият капитал е основният. Ако съседните региони предлагат по-изгодни условия, то е възможно мостът да бъде за напускане на Крим. Има такъв риск“, призна проф. Фалафеев.

Министерството на икономическото развитие е поставило като цел и увеличаването на туристите в Крим с 40% до 10 милиона души годишно. Кримският мост ще заработи за автомобили през месец май, а следващата година по него ще могат да преминават и влакове.

Най-любопитно в цялата история е, че Крим и Калифорния се срещат за втори път в план на руското правителство. През 1920-те години Сталин започва да заселва еврейски семейства от територията на целия Съветски съюз с финансовата подкрепа на американски еврейски организации. Тогава за кратко съществува Автономна еврейска област в Крим. Проектът е известен като „Кримска Калифорния“. Останалото население приема враждебно това и Москва прекратява експеримента.

Почти 100 години по-късно властта в Русия отново се сети за Калифорния и обяви план Крим да заприлича на най-богатия американски щат.