Посоченият от прокуратурата като посредник в "сделката" за подкупа на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева - Петко Дюлгеров, се оказа свързан с близката до ВМРО телевизия "България 24", пише Mediapool, позовавайки се на потвърждение от собственика на медията Мартин Христов.

По време на разпита му пред съда в петък Дюлгеров не спомена телевизионното си поприще. Той е автор и водещ на предаването "БГ патриот" по канал "България 24". Отношенията му с телевизията обаче били прекратени от страна на медията след избухването на скандала тази седмица.

"Не може такъв човек да води предаване при нас, въпреки че съдържателно то беше добро", казва собственикът на телевизията Мартин Христов.

От вторник насам телевизията се опитва да заличи каквато и да е следа от пребиваването на Дюлгеров там. Всички записи с негово участие в платформата за видео споделяне YouTube са изтрити, а при търсене на името на Дюлгеров в сайта на медията резултати не излизат.

България 24" официално се води собственост на 44-годишния Мартин Христов. Редица медийни публикации обаче свързват канала с партията на вицепремиера Красимир Каракачанов и ВМРО. По време на предизборната кампания различни партийци от националистическия спектър бяха непрекъснати гости в предаванията на медията. И в момента проверка в страницата на телевизията показва явната й "патриотична насоченост", като подчертано предимство се дава на представителите на ВМРО от парламентарната група на "Обединени патриоти".

Допълнителен аргумент в тази посока е и седалището на медията – централата на ВМРО на столичната улица "Пиротска". От партията отрекоха да имат нещо общо с медията и обясниха:

"Много фирми плащат наем, за да ползват помещенията ни". Освен телевизията, имаме джиесем сервизи за наематели, например".

Подчертават, че и други електронни "компании" обитават сградата им на "Пиротска".

На въпрос защо телевизията му се помещава в партийната централа на ВМРО, Христов отговори, че така е "по-близо до триъгълника на властта".

"Ако телевизията беше в сградата на мюфтийството, турска ли щеше да бъде?", запита риторично той. "Самият аз имам такива политически възгледи, затова телевизията изглежда така", каза той в отговор на въпрос защо медията му е така съсредоточена в действията на ВМРО.

Христов подчерта, че не е партиен член. Самият Дюлгеров, който вече е ексводещ, беше кмет на "Младост" от 2007 г. до 2011 г. от листата на ГЕРБ, но партията на Бойко Борисов свали доверие от него заради съмнителни обществени поръчки. Според прокуратурата той като помагач в схемата на Иванчева е приел 14 000 евро подкуп, които са били част от общата сума – 70 000 евро. Останалите 56 000 евро бяха намерени в колата на Десислава Иванчева при зрелищния арест във вторник в София.