Държавата ще вземе в най-скоро време мерки срещу футболните хулигани, уверено заявиха участници в среща между представители на МВР, Министерството на спорта, БФС и депутати от парламентарната комисия по спорта.

Сбирката премина в музея на стадион "Васил Левски" - арената, на която в сряда бомбичка-самоделка рани тежко 24-годишна служителка на реда по време на мача ЦСКА-София - "Левски" (2:2) от Първа лига. След края на срещата бе дадена пресконференция в една от залите на съоръжението.

Иронията обаче е, че малко по-рано дисциплинарната комисия на БФС неглижира собствения си правилник и даде на "Левски" (бомбичката дойде от сектор "Б") само един мач наказание без публика, а спокойно можеше да санкционира клуба за три.

Какви мерки смятат да предприемат институциите срещу бомбаджиите и футболните вандали? Те бяха разделени на спешни и по-дългосрочни.

Планира се следното:

- ще се приеме нов закон за опазване на обществения ред (известен е повече като Закон срещу футболното хулиганство), тъй като настоящият е "морално остарял", от 2004 г. е;

- някои от текстовете и практиките са заимствани от страни като Англия, Италия и Испания;

- ще бъде улеснена процедурата за забрана на лица за посещение на футболни мачове. Спортният министър Красен Краев заяви, че в момента само български съд може да издаде такава заповед. Съответно решението отнема време. Новият закон ще позволи също на МВР, БФС и футболните клубове да забраняват на провинили се запалянковци да ходят по мачове. В Румъния, например, имало над 700 души с такива забрани;

- на стадионите в професионалния футбол ще бъдат инсталирани цифрови камери. Сегашните - където ги има изобщо, не работят и са аналогови;

- на мач ще се влиза след проверка на самоличността - заедно с билета всеки зрител ще трябва да показва и лична карта, ако униформените поискат това. Този текст се обсъжда. Идеята е вината при инцидент да се персонализира, а не да я носят клубовете, които понасят наказания и глоби;

- проверката на зрителите, а също така на самите стадиони, се затяга. Целта е да се спре вкарването на трибуните на бомбички и други опасни пиротехнически изделия. Феновете ще бъдат претърсвани още по-щателно - затова трябва вече да идват по-рано на мач. Това ще е факт още този уикенд и в сряда за новото дерби межу "сини" и "червени";

- пак към горните мерки - БФС ще актуализира наредбата си и дисциплинарния правилник. Наказанията ще са по-строги, ще има повече ограничения и т.н. Ще се обновят всички наредби в държавата, касаещи посещението на спортни събития (не само футболни).

Това са най-основните неща, като повече конкретика явно ще има в бъдеще. Остана впечатлението, че някои от участниците в срещата не са съвсем наясно какво точно трябва да се предприеме.

Така например, още е загадка дали ще се прекрати порочната практика клубовете да плащат на охранителни фирми и стюарди за реда на трубините, а полицаите да са на "втора линия" (както сам се изрази вчера министърът на вътрешните работи Валентин Радев). И да следят за реда извън стадиона.

Радев заяви, че след като клубовете дават по 20 000 лева месечна заплата на един играч, са длъжни еднократно да отделят такава сума за камери, с които зрителите ще бъдат следени постоянно и в реално време.

По законодателните мерки говори депутатът Славчо Атанасов, шеф на парламентарната комисия по спорта. Той обясни, че по новия "закон за футболното хулиганство" се работи от месеци. Изписани са 22 страници с промени. Очаква се законът скоро да влезе в пленарна зала.

Представителите на МВР, начело с Радев, дойдоха на срещата с черни превръзки на очите в знак на подкрепа към пострадалата полицайка. БФС беше представляван от вицепрезидента Атанас Фурнаджиев, заместник-изпълнителния директор Борислав Попов и т.н.