Още един скандал в Испания сериозно разклаща стола на премиера Мариано Рахой и заплашва да срине неговата Народна партия (НП).

Този път не става дума за сепаратизъм, както е случаят с Каталуня, а за корупция. И този скандал сериозно заплашва политическата кариера на Кристина Сифуентес, който е смятана за потенциален наследник на Рахой. Тя би могла да стане и първата жена премиер в историята на Испания, ако разбира се, оцелее като политик.

Сифуентес - премиер на автономна област Мадрид, бе обвинена чрез измама е получила магистърска степен от Държавния университет "Крал Хуан Карлос". Опозицията поиска оставката й, но тя отказва да я подаде. Така Сифуентес поставя Рахой пред избора или да я накара да се оттегли, или да изгуби контрола над региона.

Всичко това става в момент, в който НП е принудена да разчита на подкрепата на опозицията, за да прокарва своите закони. Серията скандали изстреля на първо място в допитванията либералната партия "Сиудаданос". Тя вече е първа политическа сила в Каталуня. И нищо чудно в скоро време да управлява цяла Испания.

До избухването на скандала пък Кристина Сифуентес бе успяла да си изгради образа на чист политик от раздираната от корупция партия.

Какво се случи

Скандалът избухна през март. Тогава онлайн изданието "Ел Диарио" съобщи, че Кристина Сифуентес е получила магистърска степен по право от мадридския Държавен университет "Крал Хуан Карлос" с помощта на чиновник от юридическия факултет, който бръкнал в компютърната система и променил някои данни. Сред тях била и тези за дисертацията й, която изобщо не била предадена. Само че чиновникът поставил оценка 7,5 от възможните 10 бала.

През последните години скандали с неправомерно придобити научни степени доведоха до оставката на редица политици в Европа. Двама министри на германската канцлерка Ангела Меркел бяха принудени да напуснат постовете си през 2011 и 2013 г., след като бяха уличени в плагиатство.

Случаят с Кристина Сифуентес обаче е по-различен. Тук по всяка вероятност става дума за цяла корумпирана структура в държавен университет, която раздава научни звания на свои приятели политици.

Поредният скандал нанесе нов тежък удар на Мариано Рахой. Снимка АП/БТА

След публикацията Сифуентес отговори с документ, подписан от трима преподаватели- Според нея той е доказателство, че всичко в нейния случай е наред. Тя обяви, че остава на поста си.

Преди това деканът на факултета и шефът на отдела за присъждане на научни степени заявиха пред пресата, че става дума за бюрократична грешка.

Много скоро обаче се появиха пукнатини в тази версия.

Студенти и преподаватели заявиха, че не си спомнят Кристина Сифуентес изобщо да е посещавала на лекции и да се е явявала на изпити. В. "Ел Конфиденсиал" писа, че някои от показаните от мадридската премиерка подписи са фалшиви.

В резултат преподавателите, които в началото защитиха Сифуентес, изведнъж отрекоха изобщо да са проверявали научния й труд. А човекът, оглавяващ отдела за присъждане на степени, призна, че е фалшифицирал представения от нея документ.

Вътрешно разследване на университета установи, че няма доказателства Кристина Сифуентес да е защитавала дисертация.

Мадридската премиерка мълча известно време, след което заведе дело срещу журналистите от "Ел Диарио", раздухали първи скандала. Тя обвини университета, а ръководството на Народната партия обеща анонимност на тези, които кажат кой стои в тази "кампания срещу Сифуентес".

Все пак в началото на седмицата Сифуентес обяви чрез туитър, че се отказва от магистърската си степен. Но отново обвини университета за неуредиците покрай тази история.

Десетки депутати с фалшиви научни степени

Но се оказа, че тя не е единствената, замесена в скандал с неправомерно придобити степени.

В. "Ел Паис" разкри, че по същия начин магистър станал и Пабло Касадо - зам.-прессекретар на НП. Той веднага призна, че е получил заверки по някои предмети, без изобщо да е стъпвал на лекции.

А след това редица депутати и чиновници от почти всички партии в Испания бяха уличени да променят научните си степени онлайн. Разбра се, че някои депутати се обявили за магистри или бакалаври, без дори да са завършили семестриално.

Най-скандален обаче е случаят с Кристина Сифуентес. Той може да има и най-тежки последици.

Социалистите - главната опозиционна сила, заявиха, че ще поискат вот на недоверие и ще свалят регионалното правителство на област Мадрид, оглавявано от Сифуентес. То и без това е на малцинството.

Трябва им обаче подкрепата на разикалната левица от "Подемос", както и на "Сиудаданос", които са единствената сериозна опора на НП. Либералите обаче този път са решени да действат и заявиха, че ще подкрепят вота на недоверие, ако Сифуентес не подаде оставка.

Със сигурност от "Сиудаданос" съзират удобния момент да посегнат към властта в цяла Испания.