Александър Ваклин – бизнесменът, посочен от кметицата на район „Младост“ Десислава Иванчева като автор на сигнала срещу нея, стана медийна звезда в деня, в който самата обвиняема първа обяви, че той е бизнесменът, подал сигнал срещу нея. Въпреки че същият Ваклин отричаше да има нещо общо със случая само ден по-рано, цитиран от "Капитал". 

Днес той говори пред бТВ за това как се е стигнало до сигнала срещу кметицата. 

Историята започнала от парцел в „Младост“, където Ваклин е искал да строи сграда. След като получил всички необходими книжа, включително разрешителното за строеж от главния архитект на София Здравко Здравков, инвеститорът зачакал последния документ, който се издавал за 14 дни от районната администрация. Като не го получил - започнал да пише жалби до Столичната община и до Административния съд, разказва самият той.

Не става ясно каква е била съдбата на въпросните жалби срешщу Иванчева. Тъй като забавянето се проточило с месеци, Ваклин потърсил контакт познати на Десислава Иванчева:

„Потърсих всякакви хора, които познават кметицата, за да я попитат чисто човешки защо по нейна изрична заповед съобщаването на една елементарна градоустройствена процедура се бави 10 месеца – разказа Ваклин. – И тогава разбрах, че всичко е за пари“.

Решение на проблема предложил бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров - в момента арестант и обвиняем като посредник в подкупа.

„Казаха, че става дума за 20 евро на квадратен метър от РЗП.  Лично. За кметицата. Което, както и да го погледнете, е една огромна сума пари за това един държавен служител на средно ниво да и свърши служебните задължения“, посочи бизнесменът и потвърди версията на прокуратурата, че за трите обекта в „Младост“, които иска да строи, са му поискани половин милион евро.

Ваклин потвърди още, че парите, дадени за подкупа са от кредит.

„Но ние никога не сме възнамерявали да й ги дадем. Ако не бяха разследващите органи, не бих ѝ дал и стотинка – каза Ваклин. – Просто ме шокира наглостта и усещането за безнаказаност у госпожа Иванчева. И затова сметнах, че е редно такива синдроми да се лекуват. Затова сигнализирах“.

Ваклин пуснал жалбата срещу Иванчева в новия антикорупционен орган, става ясно от интервюто му и казаното по-рано в съдебната зала по време на разглеждането на мерките за неотклонение на уличените в подкуп. 

„Всеки човек се притеснява, но, вижте, ако някой не го свърши, няма как нещата да се променят. Ако не се намират хора, които да преодолеят собствените си задръжки. Много не обичам израза, който се използва навсякъде – някой нещо да направи“, каза още бизнесменът пред бТВ.

Той призовава потърпевшите като него не само да се оплакват от исканите рушвети, а да подават сигнали за корупционните схеми.