Демократическата партия на САЩ заведе дело срещу Русия, Уикилийкс и предизборния щаб на президента Доналд Тръмп, обвинявайки ги в заговор за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. предадоха Ройтерс и ДПА.

В иска на партията, подаден в Ню Йорк, се твърди, че високопоставени представители на предизборния щаб на Тръмп са заговорничили с руското правителство и разузнаване, за да навредят на кандидатката на Демократическата партия Хилъри Клинтън и да наклонят везните в полза на сегашния президент. За тази цел са били хакнати компютри на Демократическата партия.

Според иска предизборният щаб на Тръмп е приел със задоволство помощта на Москва.

Четири американски разузнавателни агенции съобщиха миналата година, че Русия е организирала хакерски атаки срещу Демократическата партия и други действия по време на кандидатпрезидентската кампания през 2016 година. Агенциите заявиха, че целта е била да бъде подкрепен Тръмп.

Специалният прокурор Робърт Мълър разследва обвиненията за руска намеса в изборите, както и предполагаемите връзки с предизборния щаб на Тръмп.

Националния комитет на Демократическата партия на САЩ обвинява Русия за проникване в компютърните й системи през 2015 г. и през първата половина на 2016 година. Хакери разпространиха вътрешни документи на партията по време на предизборната кампания, а Уикилийкс публикува хиляди имейли, някои от които бяха неудобни за Клинтън.

Председателят на Националния комитет на Демократическата партия Том Перес заяви, че Москва е посегнала на демокрацията в САЩ, а предизборният щаб на Тръмп се е оказал активен и готов партньор. Тези връзки "са акт на безпрецедентно предателство", подчерта той.

Ответниците по иска са синът на президента - Доналд Тръмп младши, зетят на президента Джаред Къшнър и Роджър Стоун, приближен на Тръмп. Повечето обвинения изглежда се основават на съобщения в медиите и достъпни за обществеността документи, като не съдържат много нова информация за предполагаемото наговаряне с Москва, отбелязва Ройтерс.

Демократическата партия иска обезщетение от милиони долари, отбелязва ДПА.

Съдебният процес, заведен от Националния комитет (НК) на Демократическата партия (ДП) срещу моя предизборен щаб, може да е "много добра новина", реагира президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Асошиейтед прес.

В туит Тръмп нарече демократите "обструкционисти". Той посочи, че сега екипът му ще изиска сървъра на НК на ДП, който партията е отказала да предаде на ФБР, както и служебните имейли на Хилъри Клинтън, за които тя като държавен секретар е използвала частен сървър.

Разследващи от Сената на САЩ са се срещнали наскоро с руска адвокатка, която е обсъдила американските санкции срещу Русия с Доналд Тръмп младши в Тръмп тауър в Ню Йорк по време на кампанията за изборите през 2016 г., предаде още Асошиейтед прес, като се позова на добре осведомен източник.

Те са разпитвали Наталия Веселницкая в хотел в Берлин около три часа. Въпросите им са били фокусирани върху информацията, съдържаща се в досие, изготвено от бивш британски разузнавач, казал източникът, пожелал да запази анонимност, тъй като съдържанието на разговора е поверително, предаде БТА.